> Voliotaki: 53+1 τρικλοποδιές στον Τσίπρα και άδειασμα σε Τσακαλώτο

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

53+1 τρικλοποδιές στον Τσίπρα και άδειασμα σε Τσακαλώτο

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Tρικλοποδιές στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε μία περίοδο που το Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της διαπλοκής αποφάσισαν να βάλουν οι «53+» της Κουμουνδούρου λίγες μόλις...
ημέρες μετά την απόλυτη επικράτηση του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «53+» έδειξαν ανοιχτά τις προθέσεις τους συντασσόμενοι μέσω αρθρογραφίας με την πλευρά του Πάνου Σκουρλέτη στην διένεξή του με το Μαξίμου τόσο για τον αποκλεισμό του από το Πολιτικό Συμβούλιο όσο και για την στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί με προβληματισμό τις κινήσεις των «53+» οι οποίοι φαίνεται πως προκαλούν μίνι ανταρσία στο εσωτερικό της ίδιας τους της ομάδας, αφού επί της ουσίας επιτίθενται και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπονομεύοντας την πολιτική του στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το μήνυμα πως η κυβερνητική γραμμή που έχει αποφασιστεί από όλους θα πρέπει να εφαρμόζεται από όλους διαμηνύοντας κυρίως στους δικούς του ότι κάποιοι δεν μπορούν να εμφανίζονται ως πιο αριστεροί από τους άλλους που κάνουν την δύσκολη δουλειά.

Όμως ο σκληρός πυρήνας των 53 που κινείται γύρω από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Πέτρο Λάμπρου, φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη.

Και πιστεύει πως το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπως και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών προσφέρεται για εσωκομματική αντιπολίτευση και για την δημιουργία ενός νέου αντίπαλου πόλου στην πλειοψηφία του κόμματος.

Οι «53+» έδειξαν τις προθέσεις τους από νωρίς σπάζοντας την συμφωνία κυρίων που έγινε μεταξύ των τάσεων της Κουμουνδούρου για την σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του πολιτικού κέντρου κυβέρνησης και κόμματος.

Όσοι συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προηγούμενη Κυριακή αιφνιδιάστηκαν ακούγοντας τους «53+» να προτείνουν εκτός συμφωνίας για υποψηφίους στο κεντρικό όργανο τους Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρή Δρίτσα.

Κι ενώ ο μεν υπουργός Ναυτιλίας αρνήθηκε, η αντιπρόεδρος της Βουλής αποδέχτηκε την πρόταση κι έτσι στην ψηφοφορία οι «53+» ψηφίζοντας δαγκωτό τους δικούς τους υποψηφίους κατάφεραν να βγάλουν εκτός οργάνου την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αριστείδη Μπαλτά, δηλαδή δύο προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Ευνοήθηκαν βεβαίως από την συγκυρία καθώς και η προεδρική πλειοψηφία λειτούργησε άστοχα παρασυρόμενη από την υποψηφιότητα της Χριστοδουλοπούλου και κατέβασε εκτός πρότασης την Φωτεινή Βάκη.

Το τελευταίο διήμερο έγινε σαφές πως οι «53+» με όχημα την δυσφορία του Πάνου Σκουρλέτη για τον αποκλεισμό του από το Πολιτικό Συμβούλιο και εν όψει του ανασχηματισμού θα επιχειρήσουν να «εκβιάσουν» τις πρωθυπουργικές αποφάσεις για την νέα κυβέρνηση επιδιώκοντας τον έλεγχο και τις ισορροπίες των προσώπων που θα πλαισιώσουν το υπουργικό συμβούλιο.

Επί της ουσίας, προσπαθώντας να διαμορφώσουν μία νέα συμμαχία με τον Πάνο Σκουρλέτη θα επιδιώξουν να συγκροτήσουν έναν νέο πόλο υποκαθιστώντας το ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που ήθελε την Κουμουνδούρου χωρισμένη σε δύο κόμματα ψηφίζοντας πάντα αρνητικά σε όλες τις αποφάσεις του προέδρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι άμεση και ενδεχομένως να αποτυπωθεί και στον ανασχηματισμό.