> Voliotaki: Αρχίζει σήμερα η δίκη Διώτη...

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχίζει σήμερα η δίκη Διώτη...

Αρχίζει σήμερα η δίκη Διώτη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ...

Η δεύτερη μεγάλη δίκη για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μετά από αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο, αναμένεται να αρχίσει σήμερα  εκτός απροόπτου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο  πρώην εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Ιωάννης Διώτης.

Ειδικότερα, ο πρώην εισαγγελέας θα βρεθεί σήμερα απέναντι από τους άλλοτε συναδέλφους που θα αποτελούν τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκινάει περίπου τρία χρόνια μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Θέματος» για την χαμένη λίστα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης από τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη και αφού έχει προηγηθεί η πρώτη μεγάλη δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η κατηγορία που έχει αποδοθεί στον κ. Διώτη και την οποία ο ίδιος και η υπεράσπισή του αναμένεται να δώσουν «μάχη» ενώπιον του ακροατηρίου για να καταρρίψουν, είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με το βούλευμα ο Ιωάννης Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. 

Από την πλευρά του ο πρώην εισαγγελέας έχει αντιτείνει, πως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την επίμαχη λίστα καθώς όπως έχει υποστηρίξει αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί, επιχείρημα που όμως απέρριψαν με το βούλευμά τους τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Ο κ. Διώτης είχε αναλάβει επικεφαλής του ΣΔΟΕ στις 6 Μαΐου 2011 διαδεχόμενος τον Ιωάννη Καπελέρη, για τον οποίο τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκριναν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού εντός της δικαστικής αιθούσης θα βρεθεί για να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Διώτη την επίμαχη περίοδο...