> Voliotaki: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν 295 εκατ. ευρώ δανεικά και… αγύριστα

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν 295 εκατ. ευρώ δανεικά και… αγύριστα

Την ίδια στιγμή που για τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ διώκεται κακουργηματικά ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τα δανεικά και… αγύριστα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξεπερνούν τα 295 εκατομμύρια ευρώ!

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχαν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας το 2010 και το 2011 δόθηκαν...
δάνεια από την Attica Bank στα δύο μεγάλα τότε κόμματα χωρίς επιπλέον εγγυήσεις και ελέγχους.

Αυτά αποκάλυψε, ο Γιώργος Πάσχας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ.

«Το λογιστικό υπόλοιπο όλων των δανείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέχρι σήμερα είναι 295.227.000», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάσχας.

Ανύπαρκτος έλεγχος στα δάνεια των κομμάτων στην Τράπεζα Αττικής

Να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα πήγε ακόμη ο κ. Πάσχας ο οποίος αποκάλυψε πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν συμπεριέλαβε στους ελέγχους που έκανε στην Τράπεζα Αττικής, την περίοδο 2011-2014, τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,

Σύμφωνα με τις δικαιολογίες που έδωσε το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην σύμβουλος του κ. Προβόπουλου, ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός και δεν έτυχε να περιληφθούν τα κόμματα.

«Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους. Μέσα στο πόρισμα και στο δείγμα που κάναμε δεν υπάρχει κόμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα 295 εκατ. ευρώ δανεικά και αγύριστα

Όπως αποκάλυψε το στέλεχος της ΤτΕ, το υπόλοιπο των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς) είναι 295 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το 2010, βάσει του τακτικού ελέγχου στην τότε Αγροτική Τράπεζα, βρέθηκαν δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ύψους 205.620.006 ευρώ. Από το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί πρόβλεψη για πιθανή ζημία της τράπεζας» και, σήμερα, “για το 90% των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει σχηματιστεί τέτοια πρόβλεψη”.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάσχα, «το λογιστικό υπόλοιπο όλων των δανείων σήμερα είναι 295.227.000, με τα τελευταία δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα να έχουν δοθεί το 2011 και τα υπόλοιπα είναι μη καταλογισμένοι τόκοι. Υπάρχουν προβλέψεις για 263 εκατ. από το 2010 και το 2011».

Τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ο κ. Πάσχας ρωτήθηκε και για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και, σύμφωνα με τον κ. Πάσχα, είναι ομαλής είσπραξης και γι αυτά δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Φάμελλος του επεσήμανε ότι «στις εταιρείες που ελέγξατε δειγματοληπτικά για το πόρισμα του 2015 – 2016 έχετε 37 εταιρείες με δάνειο κάτω από 2 εκατ. αυτό είναι ίσα μέτρα και ίσα σταθμά; Πως δεν ελέγξατε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δάνειο 13 εκατ.;»

«Επιλέξαμε δείγμα, μέσα στο δείγμα δεν ήταν τα κόμματα. Για τα δύο κόμματα είχαν ήδη σχηματιστεί προβλέψεις κατά 50%», απάντησε ο Γ. Πάσχας και στη συνέχεια επανέλαβε ότι «δεν έπεσαν στο δείγμα τα δύο κόμματα».

Η συνεδρίαση της Εξεταστικής συνεχίζεται με διαρκείς αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές για τα δάνεια των κομμάτων και την συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.