> Voliotaki: Πόροι στην περιφέρεια, αύξηση πακέτου Γιούνκερ...

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Πόροι στην περιφέρεια, αύξηση πακέτου Γιούνκερ...


Τέσσερις άξονες προτάσεων διατύπωσε ο

Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών.  

Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε ως παρατηρητής (ήταν ο μόνος ηγέτης από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και βρέθηκε εκεί καλεσμένος από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Οι προτάσεις που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι οι εξής: 

⇒ Πρώτον, να υπάρξει αύξηση του πακέτου Γιούνκερ.

⇒ Δεύτερον, να δοθεί προτεραιότητα μεταφοράς πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

⇒ Τρίτον, πρότεινε να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία.

⇒ Τέλος, πρότεινε τη σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ενίσχυση κοινωνικής συνοχής, με αναπτυξιακή προοπτική

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε στη συνάντηση να θέσει τα ζητήματα της ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, με την εισήγησή του να αποτελεί συνδυασμό των αρχών που περιλαμβάνονται σε σχετικές διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: 

"Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, εκπρόσωποι προοδευτικών, αριστερών, σοσιαλιστικών κυβερνήσεων από όλη την Ευρώπη να κουβεντιάσουμε για την πορεία της Ευρώπης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου, που μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι αφύπνισης διότι η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο. 

Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την δυνατότητα μιας κοινής θέσης, κοινής τοποθέτησης των προοδευτικών ηγετών στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα.

Από την πλευρά μου έθεσα επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη για την αναπτυξιακή προοπτική, για την ατζέντα της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης. 

Ζήτησα συγκεκριμένα, εφόσον δεν είναι εύκολο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς οι προοδευτικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν την πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι μια από τις αιτίες της κρίσης, τουλάχιστον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναθεώρησή του μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις.

Ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ και ταυτόχρονα την «προτεραιοποίηση» του Προγράμματος Γιούνκερ στις χώρες εκείνες με χαμηλό ΑΕΠ, στις χώρες εκείνες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Πράγμα που σημαίνει μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια από τον βορρά προς τον νότο.

Ταυτόχρονα ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εξαιρέσεις από το στενό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για τις δαπάνες που αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια είτε σε σχέση με την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γιούνκερ, είτε με την εθνική συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.

Και βεβαίως έθεσα στο τραπέζι την ιδέα, ανάλογη εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρχει και σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργητικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. 

Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης όταν έχουμε χώρες με ανεργία πάνω από 20% και ιδιαίτερα, αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, όταν έχουμε εκατομμύρια νέους ανθρώπους, άνεργους και χωρίς ελπίδα και προοπτική. 

Εάν δεν ξαναβάλουμε την Ευρώπη σε μια τροχιά κοινωνικής σύγκλισης, τότε οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς θα είναι αυτές που θα υπερισχύσουν και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την συνοχή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακριβώς επειδή θεωρώ πως η κρίση στρατηγικής, το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης σήμερα, αντανακλά και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κατέθεσα και την πρόταση για ένα φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση αλλά και την έξοδο από την κρίση μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης. 

Και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα, συγκλίνοντας όλο και περισσότερο σε μια εναλλακτική κοινωνική ατζέντα."

«Προοδευτικές δυνάμεις και Αλ. Τσίπρας, εδώ!»

«Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα ήταν σήμερα εδώ, και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπισθούμε αυτό το οικοδόμημα».

Το παραπάνω δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντηση και με αφορμή την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. 


«Όλοι θελήσαμε την Ευρώπη και θα πρέπει εμείς σήμερα να ξεπεράσουμε τα όρια των εθνικών μας κρατών και να προασπιστούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα. 

Θέλησα λοιπόν αυτήν τη συνάντηση εδώ, γιατί μετά το Brexit και ενόψει των λαϊκιστικών και των εθνικιστικών τάσεων που ενισχύονται, βλέπουμε καθημερινά τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και τα στερεότυπα, τις δημαγωγικές δηλώσεις σε όλη την Ευρώπη να αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές αξίες» σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι που μας φαίνεται σήμερα αυτονόητο, όπως η Ευρώπη, είναι και ευάλωτο. 

Υπάρχουν σήμερα γεγονότα που μπορούν να έχουν συνέπειες και να καταστρέψουν τη βάση αυτών που θεωρούμε αυτονόητα», είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, που έστειλε και μήνυμα αλληλεγγύης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προς τον ιταλικό λαό και τον Ματέο Ρέντσι, καθώς δοκιμάζονται από τον φονικό σεισμό που χτύπησε τη γειτονική χώρα. 

Με επίκεντρο το Brexit, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή

Η συνάντηση των σοσιαλιστών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, διεξήχθη στο κάστρο Chateau de La celle Saint - Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, όπου έχουν επανειλημμένα φιλοξενηθεί μεγάλες διεθνείς συναντήσεις. 

Αντικείμενο αποτέλεσε η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με επίκεντρο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βρετανία.

Το πρώτο θέμα αφορούσε στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. Στο επίκεντρο των προβληματισμών είναι η συνέχιση της κοινής μάχης κατά της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική ασφάλεια, το επίκεντρο ήταν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας από τη μια και η κατεύθυνση της εναρμόνιση της έναρξης των επιχειρήσεων στο εξωτερικό από την άλλη.

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης αφορούσε στην κοινωνική και οικονομική συνοχή με τη διαμόρφωση μιας πρότασης που θα συνδυάζει τον στόχο των επενδύσεων με ταυτόχρονη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προτείνει γι' αυτό, τον διπλασιασμό του Πακέτου Γιούνκερ από τις 14 Ιουλίου.

Στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο Ματέο Ρέντσι, λόγω των τραγικών συνεπειών του πρόσφατου φονικού σεισμού στην Ιταλία. 

Από την Κομισιόν συμμετείχε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η τελευταία συνάντηση των ηγετών των προοδευτικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ στις 12 Μαρτίου 2016...