> Voliotaki: Στο στόχαστρο του Ερντογάν και οι μαθητές...

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Στο στόχαστρο του Ερντογάν και οι μαθητές...


Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 62 παιδιά

με την κατηγορία της προδοσίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής, γράφει η Daily Mail.

Τα παιδιά ηλικίας από 14 έως 17 ετών, σπούδαζαν στην παλαιότερη στρατιωτική σχολή της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι νεαροί έχουν «πεταχθεί» σε μία φυλακή και δεν έχουν δικαίωμα να μιλήσουν με τους γονείς τους.

Οι οικογένειες λένε ότι πριν από το πραξικόπημα τα παιδιά τους είχαν προσκληθεί σε ένα πάρτι στη σχολή τους, αλλά τους υποχρέωσαν να κάνουν παρέλαση κρατώντας όπλα, με στρατιωτικές στολές και να φρουρούν τη σχολή τους.

Η μητέρα ενός 15χρονου, απελπισμένα περίμενε για μία πληροφορία σχετικά με το παιδί της, έξω από τη φυλακή Maltepe.

«Ήταν η πρώτη φορά που τα παιδιά μας έπιασαν όπλο» είπε η μητέρα στην Telegraph και πρόσθεσε ότι τα χρησιμοποίησαν, αναγκάζοντάς τα να κάνουν κάτι τέτοιο.

Οι οικογένειες των παιδιών ανησυχούν ότι τα παιδιάτους δεν θα έχουν μία δίκαιη δίκη και όπως λένε, είχαν μόλις δύο λεπτά για να απολογηθούν στην πρώτη ακρόαση και οι γονείς δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, ούτε καν να παραβρεθούν στην διαδικασία.

Ακόμη μία απελπισμένη μητέρα είπε ότι «είναι παιδιά. Είναι αθώα. Το κράτος πρέπει να διακρίνει τους ενόχους από τους αθώους». 

Ένας δικηγόρος της υπεράσπισης είπε ότι «κάποιες οικογένειες δεν έχουν καμία επικοινωνία με τα παιδιά τους εδώ και εφτά ημέρες και μιλάμε για παιδιά 14 και 15 ετών. 

Αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει ούτε στο καθεστώς της έκτακτης ανάγκης».

Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 42 δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Συνολικά η τεράστια επιχείρηση καταστολής στην Τουρκία, έχει οδηγήσει στην σύλληψη, απόλυση ή διαθεσιμότητα περισσότερων από 60.000 στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστών, καθηγητών, δημόσιων υπαλλήλων.

Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης του Ερντογάν αλλά και οι συνθήκες κράτησης έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. 

Σύμφωνα με αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, κάποιοι από τους συλληφθέντες με την κατηγορία της σχεδίασης του πραξικοπήματος έχουν βασανιστεί, βιαστεί και δεν τους παρέχεται φαγητό και νερό.