> Voliotaki: Αυτοαναφορικότητα και αντιφάσεις από τη Γεωργία Τσατάνη - συνήγορός της ο Βενιζέλος

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Αυτοαναφορικότητα και αντιφάσεις από τη Γεωργία Τσατάνη - συνήγορός της ο Βενιζέλος

Σπαταλώντας αρκετή ώρα
για να αναλύσει το ποιόν της προσωπικότητάς της και την τριακονταπενταετή πορεία της στον χώρο της Δικαιοσύνης, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη επιχείρησε χθες να αντιστρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της μετά και την πειθαρχική δίωξη που της ασκήθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε και τελικά αρχειοθέτησε την υπόθεση Βγενόπουλου.

Η Τσατάνη επανέλαβε αρκετές φορές ότι όλα τα χρόνια της στη Δικαιοσύνη πορεύτηκε με τον σταυρό στο χέρι, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό της ότι βάλλεται αδίκως.

Η ίδια ισχυρίζεται επιπλέον ότι η πειθαρχική έρευνα που διετάχθη εις βάρος της και η οποία κατέληξε σε πειθαρχική δίωξη, είναι αποτέλεσμα της μη αρεστής προς κάποιους δικαιοδοτικής της κρίσης.

Η εισαγγελέας Εφετών πάντως, κατά τη χθεσινή ακρόασή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έπεσε σε αρκετές αντιφάσεις δημιουργώντας ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει την προσεχή Τετάρτη όταν έχει προγραμματιστεί η συνέχιση της ακρόασής της.

Ισχυρίστηκε για παράδειγμα ότι αφαίρεσε νομίμως τη δικογραφία της υπόθεσης Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς επικαλούμενη σχετικό έγγραφο του εποπτεύοντος το οικονομικό έγκλημα Νίκου Παντελή.

Ο ισχυρισμός αυτός καταρρίπτεται από το γεγονός ότι ζητείται η πειθαρχική της δίωξη, με το σκεπτικό ότι ήταν πρωτοφανές να αφαιρεθεί η δικογραφία από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, στο στάδιο μάλιστα της δίωξης.

Για την ιστορία κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής έρευνας, στην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κατέθεσε μεταξύ άλλων και ο Νίκος Παντελής.

Η Τσατάνη υποστήριξε ακόμη ότι ζήτησε η ίδια να συναντήσει τον Παπαγγελόπουλο με αντικείμενο την υπόθεση Βγενόπουλου που χειριζόταν.

Όπως είπε, είχε πληροφορηθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν δυσαρεστημένος με τον χειρισμό της υπόθεσης και ήθελε να του δώσει εξηγήσεις γιατί μπορεί να είχε παραπλανηθεί.

Σ’ εκείνο βεβαίως που καλείται να απαντήσει η Τσατάνη είναι πρώτον, το κατά πόσον είναι από την πλευρά της νόμιμο να συναντά και μάλιστα με δική της πρωτοβουλία υπουργό με αντικείμενο δικογραφία σε εξέλιξη και δεύτερον γιατί στη συνέχεια αντέδρασε όταν ο Παπαγγελόπουλος της είπε -κατά τα λεγόμενά της- να επιστρέψει τη δικογραφία, αφού η ίδια του απευθύνθηκε για να συζητήσουν το θέμα.

Αναφορικά με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου αναφέρει ότι έγινε με γνώμονα μόνο τη συνείδησή της και τον νόμο.

Όμως, το πόρισμα με το οποίο η Τσατάνη παραπέμπεται στο Πειθαρχικό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ενώ σε κοινή σύσκεψη μεταξύ Ελλήνων Εισαγγελέων και Κύπριων συναδέλφων τους που έγινε στις 10 Ιουλίου 2015, είχε αποφασισθεί το κομμάτι της έρευνας για το χρηματισμό του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου να διεξαχθεί από τις Κυπριακές Αρχές, η Τσατάνη το συμπεριέλαβε στη δική της έρευνα και το αρχειοθέτησε.

Σε ρόλο συνηγόρου Βενιζέλος και Βορίδης

Εκείνο πάντως που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση κατά την ακρόαση της Γεωργίας Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι ο ρόλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Μάκη Βορίδη, οι οποίοι κατά την προσφιλή τους συνήθεια παρενέβησαν για να την υπερασπιστούν.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Τσατάνη κατήγγειλε δίχως να αναφέρει ονόματα ότι κάποιοι προσπαθούν να βρουν στοιχεία μέσα από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της. Αυτή της αποστροφή προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου και άλλων βουλευτών οι οποίοι επιτακτικά ζητούσαν να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα.

«Κάνατε μια κατηγορία και οφείλετε να πείτε ποιοι είναι αυτοί» είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμενε ότι είναι δικαίωμά της να μην πει ονόματα.

Οι συνεχείς διακοπές από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν νέα αντίδραση της Τασίας Χριστοδολουπούλου η οποία του είπε σκωπτικά ότι θα ασκήσει αργότερα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα.

Το σχόλιο αυτό δημιούργησε ένταση με τους Βενιζέλο και Βορίδη να φωνάζουν εκτός μικροφώνου στην πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα πρέπει να ντρέπεται και τον Βενιζέλο να επιμένει φωνάζοντας «ασκείτε πλημμελώς τα καθήκοντα σας!».