> Voliotaki: Χρυσώνει το χάπι η κυβέρνηση…

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Χρυσώνει το χάπι η κυβέρνηση…

Κυβέρνηση: Εγωιστική η στάση των αγροτών - Δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε
Τα πρώτα βελτιωτικά μέτρα για τους αγρότες…

Σε τέσσερα μέτρα που στοχεύουν στην ουσιαστική αναγνώριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και στην ενίσχυση, κατ' επέκταση του πρωτογενή τομέα προχωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια απόπειρα, εκτός των άλλων, να εκτονώσει το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στα αγροτικά μπλόκα.

Σε ορισμένα από τα παραπάνω μέτρα, όπως το Μητρώο Αγροτών, θα βασιστούν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να προετοιμάσουν σύντομα τις βελτιώσεις που αναμένεται να θέσουν υπόψιν των αγροτών αναφορικά με τη φορολογία τους και τις αναπροσαρμογές των ασφαλιστικών τους εισφορών τα ερχόμενα χρόνια.

Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη του Μητρώου των κατά κύριο επάγγελμα Αγροτών, στη θεσμοθέτηση του εργόσημου ακόμη και για παράτυπους μετανάστες που απασχολούνται σε εποχικές αγροτικές καλλιέργειες,στη δημιουργία και χορήγηση ειδικής κάρτας μέσω της οποίας οι αγρότες θα δανειοδοτούνται από Τράπεζες και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόδοση οφειλών σε αγρότες όπως ΦΠΑ, αποζημιώσεις ζημιών και φόρου αγροτικού πετρελαίου. 

Αναλυτικά:

Δημιουργείται Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε σχέση με εκείνους που έχουν αγροτική δραστηριότητα και εισόδημα, αλλά η βασικής τους απασχόληση είναι άλλη. 

Η ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα αφορά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως η μοριοδότηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Ταυτόχρονα γίνονται πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αντλεί τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα, να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. 

Όσοι έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα εντάσσονται στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. 

Από τους 750.000 παραγωγούς που κάνουν κάθε χρόνο αίτηση ενιαίας ενίσχυσης εκτιμάται ότι στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα ενταχθούν περί τις 275.000 αγρότες.

Για την ορθή λειτουργία του Μητρώου, καθώς και για την επίλυση όλων των δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ του Μητρώου και του συστήματος ΟΣΔΕ και οι συναλλαγές του αγρότη με τις υπηρεσίες δεν θα απαιτούν πλέον κανένα έγγραφο.

Επέκταση του εργόσημου για την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων μεταναστών

Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την επικράτεια απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης που μένουν παράνομα στη χώρα (είτε έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα, είτε έχουν εκπέσει σε καθεστώς παράνομης διαμονής μετά την είσοδό τους). 

Οι εργοδότες τους, κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν μπορούν να τους ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα:

Οι αγρότες – εργοδότες να μην μπορούν να περάσουν στα έξοδά τους τα μεροκάματα που πληρώνουν

Ο ΟΓΑ να έχει μια τεράστια απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας

Οι ίδιοι οι μετανάστες να είναι ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση

Με νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση θεσπίζει διαδικασία μέσω της οποίας, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης (και άρα υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργατικά χέρια), ο δε αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα μπορεί (ο αγρότης) να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιοχής του την έγκριση κατ’ εξαίρεση απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων μεταναστών. 

Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειάς του και η καλλιεργούμενη έκταση.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση, την εδώ νομιμοποίηση της παραμονής τους. 

Υπολογίζεται ότι εάν δηλωθούν κανονικά τα μεροκάματα που πληρώνονται σήμερα σε παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσμος θα δικαιολογήσει ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώσει το δηλούμενο φορολογικό εισόδημα κατά αντίστοιχο ποσό. 

Ταυτόχρονα ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας των αγροτών θα προσθέσει εισφορές λόγω εργοσήμου κοντά στα 100 εκ ευρώ το χρόνο.