> Voliotaki: Παράνομες εγγυήσεις του Δημοσίου έδινε σε επιχειρηματίες, Διευθύντρια του ΓΛΚ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Παράνομες εγγυήσεις του Δημοσίου έδινε σε επιχειρηματίες, Διευθύντρια του ΓΛΚ

786-744x393

Πλούτισε η Βόρεια Ελλάδα…

Αρχίζει με γοργούς ρυθμούς να ξετυλίγεται το κουβάρι των περίφημων «θαλασσοδανείων» και να αποκαλύπτονται ονόματα και πρακτικές που θα συνταράξουν το πανελλήνιο!
Πρώην Διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χορήγησε παράνομα εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, σε 57 επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης δανειακών τους υποχρεώσεων σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.
Η διευθύντρια διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ μεγάλη είναι η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο, ενώ την έρευνα της υπόθεσης  θα διενεργήσει αρμόδιος ανακριτή
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το εν λόγω υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με  τη συνδρομή και ενός άλλου υπαλλήλου χορηγούσαν τις εγγυήσεις ακόμα και χωρίς να έχει υποβληθεί αίτηση του ενδιαφερομένου επιχειρηματία.
Η έρευνα που έφερε στο φως άλλο ένα σκάνδαλο εκατομμυρίων με πρωταγωνιστές ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους, υπεράνω υποψίας, ξεκίνησε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου.
Μετά την ολοκλήρωση της ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος της τότε διευθύντριας ( επί Κυβερνήσεως ΝΔ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και του υπαλλήλου που την συνέδραμε για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ειδικού νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου.
Οι έκνομες δραστηριότητες της Διευθύντριας ξεκίνησαν το 2006, όταν ειδικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς διάφορες τράπεζες.
Η σχετική αίτηση έπρεπε να υποβληθεί και να εξεταστεί από εντεκαμελές Συμβούλιο, προκειμένου  να εξετάζεται πραγματικά σε βάθος η δυνατότητα παροχής εγγυήσεως από το ελληνικό δημόσιο στον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία.
Όπως διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα, η εν λόγω υψηλόβαθμη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έκανε δεκτές τις αιτήσεις μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να τις θέσει καν στον έλεγχο του εντεκαμελούς Συμβουλίου. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν οι ανάλογες αιτήσεις.
Χορήγησε έτσι παράνομα εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη πληρώσει για εγγυήσεις που κατέπεσαν 1.201.429 ευρώ, ενώ άλλες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν λήξει και  θα “τρέξουν” ως τα τέλη του 2016.