> Voliotaki: Διαβάστε γιατί τα “πετροδόλαρα” δεν μπορούν να σώσουν τη Σ. Αραβία!!

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε γιατί τα “πετροδόλαρα” δεν μπορούν να σώσουν τη Σ. Αραβία!!

4997ff7f34f3071c87a1daf1e7833d7b

Σημεία των καιρών και αυτά…

Αν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα οι χώρες του Κόλπου με τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, τι να πούμε και εμείς!!
Οι συνεχιζόμενες πιέσεις στο πετρέλαιο και ο πόλεμος στην Υεμένη έχουν «χτυπήσει» σκληρά τον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει συστήσει ένα νέο κυβερνητικό γραφείο για την επίβλεψη των κυβερνητικών δαπανών και την εξέταση διαφόρων περικοπών. 
Την περασμένη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία ξεκαθάριζε ότι θέλει τη συνεργασία των χωρών εντός και εκτός του ΟΠΕΚ προκειμένου να υπάρξει μια σταθεροποίηση της αγοράς. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο να γίνει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, δυο άτομα τα οποία γνωρίζουν απόλυτα την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία, αναφέρουν ότι το ελλειμματικό budget ήταν η αφορμή για τη σύσταση του παραπάνω γραφείου, το οποίο θα αναφέρεται απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας.
Αντίστοιχες επιτροπές θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο, κοινότητα και κρατικό Οργανισμό προκειμένου να ελέγχουν όλες τις δαπάνες και να δίνουν τις απαραίτητες εγκρίσεις, ή όχι. 
Έλεγχοι δαπανών έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ενώ συνεχείς είναι και οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τις υψηλές κυβερνητικές δαπάνες. 
Την ίδια ώρα που γίνονται περικοπές δαπανών, η Σαουδική Αραβία, αναζητά λύση στα συναλλαγματικά της αποθέματα, εκδίδει ομόλογα αυξάνοντας το εξωτερικό της χρέος παγώνει μεγαλεπίβολα projects ενώ συνεχίζεται και ο κοστοβόρος πόλεμος με την Υεμένη.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι τομείς της κατοικίας, της υγείας, της εργασίας και της εκπαίδευσης θα επηρεαστούν σημαντικά από τις περικοπές. Το επίσημο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 ήταν $229,3 δισ. συμπεριλαμβανομένων και $49,3 δισ. σε νέα επενδυτικά projects.
Το Σεπτέμβριο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας βρέθηκαν σε χαμηλά τριών ετών ενώ οι επενδύσεις σε ξένες μετοχές μειώθηκαν κατά $23 δισ. οδηγώντας τον οίκος Standard & Poor’s στην υποβάθμιση της χώρας. 
Το 2013, το πλεόνασμα ήταν στο 7% αλλά έκτοτε οι συνθήκες επιδεινώθηκαν οδηγώντας σε έλλειμμα 15% για το 2015 ενώ για το 2016 αναμένεται επιδείνωση στο 20%. 
Η Σαουδική Αραβία επέκρινε τον οίκο S&P για την υποβάθμιση, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές και δεν αποκλείεται και νέα υποβάθμιση.