> Voliotaki: Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή για τον ΦΠΑ στα νησιά...

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή για τον ΦΠΑ στα νησιά...

Κατατέθηκε σήμερα η πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σταδιακής κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά. 
Στην προσφυγή που κατέθεσε επιχειρηματίας της Μυκόνου, ζητείται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σκιάθο.

Ο επιχειρηματίας στην προσφυγή του υποστηρίζει πως η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων.

Επίσης, αναφέρεται στην προσφυγή ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των έξι αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, επισημαίνεται στην προσφυγή ότι ο συντελεστής του ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά καθορίστηκε με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ αναφέρεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα έξι νησιά προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης...