> Voliotaki: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΚΤΙΝΕΣ LASER ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠEΙΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ LASER

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΚΤΙΝΕΣ LASER ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠEΙΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ LASER


Του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΧΑΣΑΚΟΥ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ
Επιστημονικού συνεργάτη στο voliotaki


Τι είναι το laser;
Ακτινοβολία που εκπέμπεται π.χ. από τον ήλιο, τη φωτιά, τη λάμπα ή από ένα πομπό καλείται ακτινοβολία (Η.Α.) Το laser δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία μοντέρνα πηγή τεχνητού φωτός δηλαδή μία συσκευή ειδικά κατασκευασμένη να παράγει Η.Α. με συντονισμένη δέσμη φωτονίων στο επιθυμητό μήκος κύματος. Το μήκος κύματος και η ισχύ ενός Laser καθορίζουν και τον τομέα της ιατρικής που θα χρησιμοποιηθούν.
Πόσες ομάδες Laser χρησιμοποιεί η ιατρική;
Τα Laser έχουν καταταχθεί σε τρεις ομάδες. Πολύ ισχυρά, χρησιμοποιούνται αντί του χειρουργικού νυστεριού όπως π.χ. σε έναν ακρωτηριασμό. Ισχυρά , μπορούν να αφαιρέσουν διάφορα τμήματα παθολογικού ιστού όπως η εξάχνωση μίας μυρμηκίας από έναν δερματολόγο ιατρό. Χαμηλής ισχύος ή θεραπευτικά, χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ασθενών σε πολλούς τομείς της ιατρικής.
Πότε άρχισε η θεραπευτική χρήση του Laser στην ιατρική;
Η θεραπευτική αξία του Laser αποκαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πολλοί ερευνητές ιατροί απέδειξαν μέχρι το έτος 1965 τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του. Στην Ελλάδα εργάζονται με θεραπευτικόLaser πολλοί ιατροί σε διάφορες ειδικότητες από το 1988.
Ποιος είναι ο ρόλος ενός θεραπευτικού Laser; Τι κάνει?
Ενώ ένα χειρουργικό Laser κάνει την αντίθετη εργασία δηλαδή όταν οι ακτίνες Laser έρθουν σε επαφή με τα κύτταρα τους  σώματος δημιουργούν μία βιοδιεγερση. Η ανοσολογική άμυνα επηρεάζεται τοπικά και παράγεται ενεργητικότητα εξαιτίας του κυτταρικού μεταβολισμού. Επιστημονικά εξηγείται ως η διαδικασία μηχανισμού βιοδιαμόρφωσης   των ιστών, που στην τελική της μορφή ή στάδιο μιας θεραπείας είναι η φυσιολογικοποίηση ή ομαλοποίηση των κυτταρικών λειτουργιών των τμημάτων που ακτινοβολούνται. Σημαντικό πόλο επίσης παίζει και η απελευθέρωση τις ενδορφίνης του σώματος μετά από μία θεραπεία με Laser.


Τι μπορούμε να θεραπεύσουμε με ακτίνες Laser;
Η θεραπευτική χρήση των ακτινών Laser επεκτείνεται σε όλους τους τομείς όπως η ορθοπεδική – αθλητική ιατρική, δερματολογία, αισθητική πλαστική χειρουργική, νευρολογία, στοματολογία – οδοντιατρική, ΩΡΛ, ρευματολογία, παιδιατρική, φυσιατρική, βελονισμός, φυσιοθεραπεία κ.λ.π.
Πόσες θεραπείες είναι αναγκαίες;
Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα. Συστήνεται μία αγωγή από 3-8 συνεδρίες, όπως κι μία συντηρητική παρακολούθηση 2-3 φορές το χρόνο ως επανεπίσκεψη. Καταυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται τα μέγιστα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Δημιουργεί πόνο;
Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός φόβος, η θεραπεία είναι τελείως χαλαρωτική χωρίς το παραμικρό ‘’τσίμπημα’’ πόνου.
Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες ;
Γίνεται γνωστό από την αρχή ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ή παρενέργεια. Όμως το Laser είναι μία δυνατή ακτίνα φωτός πολύ πιο λαμπρή από την ακτίνα του ήλιου που φθάνουν στη γη μας. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν πρέπει να κοιτάξουμε επίμονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα κατευθείαν στην πηγή από την οποία προέρχεται η ακτίνα Laser. Mία πιθανή αντίδραση που μπορεί να εκληφθεί ως παρενέργεια είναι η αίσθηση ( σε μερικά άτομα ) ότι ο πόνος γίνεται πιο έντονος λίγες ώρες μετά τη θεραπεία. Αυτό βέβαια είναι κάτι το παροδικό. Επιπλέον οι ακτίνες Laser δεν είναι ιονίζουσα, υπεριώδης ή ραδιενεργός ακτινοβολία όπως π.χ. οι ακτίνες Χ, αλλά Η.Α.
Πώς γίνεται η θεραπεία με Laser
Το στοιχείο από το οποίο προέρχεται η ακτίνα Laser τοποθετείται στο ασθενές σημείο και πιέζεται ελαφρά στο δέρμα, ώστε να εισχωρεί η ακτίνα μέσα στους ιστούς, ενώ σε ανοικτές πληγές η θεραπεία γίνεται από απόσταση ενός εκατοστού.
Εμπιστευθείτε την θεραπεία σας με Laser από τα χέρια ειδικών.
Κατ αρχήν το  Laser δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα εργαλείο που μόνο στα χέρια ειδικών ιατρών μπορεί να κάνει θαύματα, θεραπεύοντας και δίνοντας άμεση και μόνιμη λύση σε προβλήματα υγείας που χρόνια τώρα ίσως να βασάνιζαν ασθενείς. Το τρίπτυχο μίας πετυχημένης θεραπείας εξαρτάται από τον κατάλληλα επιλεγμένο ασθενή που αντιμετωπίζεται από τον σωστά εκπαιδευμένο χρήστη ο οποίος χρησιμοποιεί την κατάλληλη συσκευή θεραπευτικού Laser.