> Voliotaki: Debate: Θα ξημερώσουμε! Ποιος θα είναι ο συντονιστής – Ποιοι δημοσιογράφοι αποκλείονται

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Debate: Θα ξημερώσουμε! Ποιος θα είναι ο συντονιστής – Ποιοι δημοσιογράφοι αποκλείονται

- Στην ΕΡΤ στις 9 Σεπτεμβρίου το debate όλων των πολιτικών αρχηγών πλην της Χρυσής Αυγής - Θα ξεκινήσει στις 22:00, θα τελειώσει στη 01:00!
- Επικρατέστερος συντονιστής ο Πάνος Χαρίτος της ΕΡΤ
- Τρεις θεματικές ενότητες και μια... "ελεύθερη"
- Πως ο Πάνος Καμμένος "ξεκλείδωσε" το αδιέξοδο για να γίνει το πρώτο ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου
- Ανοιχτός ο δρόμος για το ντιμπέιτ Τσίπρα – Μεϊμαράκη στις 14 Σεπτεμβρίου
- Αύριο στις 12:00 σε νέα σύσκεψη θα οριστικοποιηθούν οι όροι της τηλεμαχίας

«Άσπρος καπνός» βγήκε από τη συνεδρίαση της άτυπης διακομματικής επιτροπής σχετικά με την διεξαγωγή του debate όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην Χρυσής Αυγής, εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Η διεξαγωγή της τηλεμαχίας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στην Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και στις 22:00 το βράδυ και να διαρκέσει έως τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Η άτυπη διακομματική επιτροπής που συνεδρίασε στην Βουλή κατέληξε την διεξαγωγή του debate να την έχει η ΕΡΤ, ενώ το Σάββατο η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι και οι κανόνες διεξαγωγής του ντιμπέιτ.

Από την συνεδρίαση πάντως φάνηκε να υπάρχει η συμφωνία, ο συντονιστής να είναι δημοσιογράφος από την ΕΡΤ, με επικρατέστερο τον Πάνο Χαρίτο, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα τεθούν απέναντι από τους πολιτικούς αρχηγούς, θα οριστούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που εργάζονται υπό την προϋπόθεση να είναι πολιτικοί συντάκτες και μέλη της ΕΣΗΕΑ!

Ως προς την συμφωνία για την θεματική της τηλεοπτικής αναμέτρησης, φάνηκε να υπάρχει συμφωνία και να έχει τέσσερις ενότητες. Οι τρείς θεματικές ενότητες θα αφορούν τοκοινωνικό – κράτος δημόσια διοίκηση. Η δεύτερη, την οικονομία – ανάπτυξη και η τρίτη, το μεταναστευτικό – προσφυγικό και την εξωτερική πολιτική. Η τέταρτη θεματική ενότητα θα είναι «ελεύθερη» όπου οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να απευθύνουν από μια «ελεύθερης» θεματολογίας ερώτηση σε κάθε πολιτικό αρχηγό. Μετά το τέλος της ελεύθερης ενότητας, σε κάθε πολιτικό αρχηγό θα του δοθεί χρόνος για να κάνει μια τοποθέτηση

Η «λύση» πάντως, για την επίτευξη της συμφωνίας για την διεξαγωγή του debate όλων των πολιτικών αρχηγών επιτεύχθηκε μετά την ακύρωση από μέρους του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου της προγραμματισμένης ομιλίας που είχε για τις 9 Σεπτεμβρίου στην ΔΕΘ. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουϊκ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, χαρακτηριστικά δήλωσε «εμείς σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες και συμβάλλουμε για αυτές…».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα αυτό το οποίο θα αναζητηθεί στη συνεδρίαση της άτυπης διακομματικής συνεδρίασης το Σάββατο θα είναι να μην υπάρξουν μόνον ερωτήσεις σε προκαθορισμένο χρόνο, αλλά να δίδεται η δυνατότητα στους αρχηγούς να συνομιλήσουν πιο ελεύθερα μεταξύ τους και να κάνουν διάλογο. «Τεχνικά» είπε « ψάχνουμε αυτούς τους δρόμους και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε στην τεχνική μορφή του debate. Δεν είναι εύκολο αλλά υπάρχει διάθεση από όλους». 

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας για την διεξαγωγή της τηλεμαχίας μεταξύ όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, πλην δηλαδή του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκου, «ανοίγει» ο δρόμος για την διεξαγωγή και του debate μεταξύ των δύο «μονομάχων», του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με διαφαινόμενη πιθανή ημερομηνία την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.