> Voliotaki: ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ – Πιο κάτω δεν πάει για την ελληνική οικονομία…!‏

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ – Πιο κάτω δεν πάει για την ελληνική οικονομία…!‏

xrimata-euro-krisi-ellada-oikonomia-grexit

“Πολεμική” κατάσταση αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Δεν έχουν περάσει παρά μοναχά δύο ημέρες από τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία όχι μόνο έκρουε το κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά ήταν εξαιρετικά δυσάρεστα τα όσα παρουσίαζε, καθώς υπογράμμιζε πως οι απώλειες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα ανέλθουν το 2015 από 4 δισ. ευρώ έως 10 δισ. ευρώ ανάλογα με το ποσοστό ύφεσης (-2% έως -4%).
Σε συνέχεια λοιπόν της έκθεσης αυτής, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ ( ίδρυμα οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών ), ήρθε να «αποτελειώσει» τα σαθρά οικονομικά θεμέλια της χώρας μας.
Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας είναι ένα πολύ σημαντικό οικονομικό «εργαλείο», στο αναλύονται βραχυχρόνιες εξελίξεις στο επιχειρηματικό κλίμα (στις Υπηρεσίες, Λιανικό Εμπόριο, Κατασκευές και Μεταποίηση), καθώς και τάσεις στις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και της οικονομίας γενικότερα.
Κατά το μήνα Ιούλιο, που κλείνει σήμερα, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας κατέγραψε ελεύθερη πτώση υποχωρώντας στις 81,3 μονάδες από τις 90,7 μονάδες τον περασμένο μήνα και σε σχέση με τις 102 μονάδες την περίοδο μετά των εκλογών του Ιανουαρίου.
Δηλαδή, αν θέλουμε να το πούμε με απλά λόγια, η κατάσταση δεν «πάει άλλο», καθώς ολόκληρη η επιχειρηματικότητα έπεσε πάρα πολύ, σχεδόν «γκρεμίστηκε». Και οι λόγοι είναι φυσικά γνωστοί σε όλους. Capital Controls, κλειστές τράπεζες, ανασφάλεια κλπ κλπ…
Τα στοιχεία αυτά που παρουσιάζει το ΙΟΒΕ και φανερώνουν πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1% θα συζητήσουν διεξοδικά μετάξι της Ελληνικής πλευράς και των κλιμακίων των δανειστών που βρίσκονται στη χώρα μας και βάση αυτών θα δούμε τι «Μέλλει Γενέσθαι» με τα νέα μέτρα που θα συμφωνηθούν.