> Voliotaki: Μάρτυρας: «Διέγραψα το αρχείο από τον υπολογιστή με εντολή υπουργού»

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μάρτυρας: «Διέγραψα το αρχείο από τον υπολογιστή με εντολή υπουργού»


Tη γραμματέα του Ευάγγελου Βενιζέλου,Σοφία Μπέλμπα, καλεί το Ειδικό Δικαστήριο ως μάρτυρα για το «πείραγμα» στο στικάκι της λίστας Λαγκάρντ. Την Μπέλμπα «έδειξε» χθες, καταθέτοντας στο δικαστήριο, δεύτερη μέρα της δίκης του πρώην υπουργού Οικονομικών, η Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αρχικά η μάρτυρας είπε ότι για τη λίστα που στάλθηκε από τη Γαλλία το 2012 στο υπουργείο δεν γινόταν λόγος, και σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου Ν. Πάσσου εάν συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό για την αξιοποίηση του περιεχομένου του επίμαχου CD, η απάντησή της ήταν αρνητική.

Κατόπιν των επίμονων ερωτήσεων της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, η μάρτυρας υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι την 1/10/2012 κάποιος «μπήκε» στο γνωστό στικάκι με τον κωδικό «Σοφία». Οπως είπε, δεν ήταν ο δικός της κωδικός, καθώς ο κωδικός που χρησιμοποιούσε ήταν το επώνυμό της. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, όπως αναφέρθηκε, η «Σοφία» είναι γραμματέας του κ. Βενιζέλου.

Τη βάσανο των χθεσινών ερωτήσεων δέχτηκε το πρόσωπο στο οποίο ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε παραδώσει το περιβόητο CD με τα στοιχεία της λίστας της Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος -που βρέθηκε στο έδρανο του μάρτυρα- εξειδικευμένος στους υπολογιστές, ο οποίος ήταν στο επιτελείο του Γ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο χρονικό διάστημα, καταθέτοντας υποστήριξε ότι ο υπουργός τού ζήτησε τότε να βρει τα είκοσι ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα και μετά την επεξεργασία «το διέγραψα με εντολή του υπουργού για λόγους ασφαλείας».

Οπως είπε, άνοιγε τα αρχεία «ένα ένα και μου πήρε μία εβδομάδα. Δεν είδα ονόματα, γιατί το μάτι πήγαινε κατευθείαν στα ποσά».

Ο μάρτυρας είπε ότι αργότερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον ρώτησε για το σύνολο του ποσού, το οποίο ήταν περίπου δύο δισ. δολάρια, από τα οποία τα μισά ανήκαν στους μεγαλοκαταθέτες.

Εισαγγελέας: Και που το διαγράψατε το αρχείο δεν θα μπορούσε να ανακτηθεί;

Μάρτυρας: Στην Πληροφορική όλα γίνονται...

Κων. Τσόλας (αρεοπαγίτης):
 Μπορούν να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη από την αντιγραφή του αρχείου του CD από τον υπολογιστή σας;

Μάρτυρας: Πολύ πιθανό, αλλά δεν είμαι και CSI.

Εχουν παραγραφεί

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, που κατέθεσε στη συνέχεια, επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας είναι παραγεγραμμένα, εξαιτίας της Βουλής που άνοιξε και έκλεισε σε μία ημέρα τον Μάιο του 2012. Στο δικαστήριο, τέλος, κατέθεσε και ο Ν. Διαμαντούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εντιμότητα και το ήθος του κατηγορουμένου, ενώ απαντώντας στην ερώτηση γιατί ο πρώην υπουργός κράτησε έξι μήνες τη λίστα χωρίς αξιοποίηση, απάντησε: «Δεν γνωρίζω τι έκανε και δεν έκανε. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».


Μαρία Δήμα από efsyn