> Voliotaki: Ρεκόρ τροπολογιών - Αποχώρησαν από την ψηφοφορία ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ρεκόρ τροπολογιών - Αποχώρησαν από την ψηφοφορία ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ

Ρεκόρ τροπολογιών έχει καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα στη βουλή. Συνολικά έχουν κατατεθεί 132 τροπολογίες σε δύο νομοσχέδια. 

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις έχουν κατατεθεί 80 τροπολογίες, από τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί 11 εκ των οποίων οι επτά εκπρόθεσμες - ενώ στο νομοσχέδιο για την υγεία που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, έχουν ήδη κατατεθεί 52 τροπολογίες.

Από την συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισφορά σε γη και τις απαλλοτριώσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία, αποχώρησαν το απόγευμα του Σαββάτου ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Την αποχώρηση του ΚΚΕ ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, διαμαρτυρόμενη για τον «εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, την απόφαση αποχώρησης ανακοίνωσε ο εισηγητής του κόμματος Βαγγέλης Αποστόλου. Αφορμή για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε η άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου (που επιφέρει δραστικές αλλαγές στις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων), αλλά και την τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που αποτυπώνει τη νέα συμφωνία του ΟΛΠ με την κινεζική εταιρεία Cosco - καθώς και η υιοθέτηση υπέρογκου αριθμού τροπολογιών εκ μέρους της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση σε επίπεδο Διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, και να επιτρέπεται να γίνονται δεκτές «μονάχα τροπολογίες που υπογράφονται από συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, δύο ή τρία κόμματα, ή τουλάχιστον την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος και όχι ενός ή δύο βουλευτών».

"Είναι αγανάκτηση αυτές οι τροπολογίες" παρατήρησε και η Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ). "Είναι πάρα πολλές αυτές που έπρεπε να μελετήσουμε. Δεν είχαμε το χρόνο. Πρέπει να σταματήσει αυτό να συμβαίνει. Δεν έχουμε το χρόνο να διαβάσουμε και να αξιολογήσουμε τις τροπολογίες - και ίσως είναι κρίμα για κάποιες απ' αυτές".

"Αν συνεχιστεί το όνειδος αυτό, θα αναγκαστούμε κι εμείς να αποχωρήσουμε από την Ολομέλεια τη Δευτέρα" δήλωσε και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα.

"Όι τροπολογίες ήταν πολλές, η περίοδος έχει τις ιδιαιτερότητές της, θέλει ο κάθε συνάδελφος να βοηθήσει στα θέματα της κοινωνίας του" παρατήρησε με τη λήξη της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

"Ο καθένας και καθεμιά προσπαθούμε το καλύτερο για τον τόπο του. Θέλω να πιστεύω πως σήμερα δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για να λύσουμε κάποια από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας" συμπλήρωσε ο υπουργός.