> Voliotaki: Τρέχουν να πείσουν πως δεν υπήρξε κόντρα – Η “κατσάδα” Σαμαρά στον Γ. Χαρδούβελη – Διαψεύδουν παραίτηση της Σοφίας Βούλτεψη

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τρέχουν να πείσουν πως δεν υπήρξε κόντρα – Η “κατσάδα” Σαμαρά στον Γ. Χαρδούβελη – Διαψεύδουν παραίτηση της Σοφίας Βούλτεψη

- Μετά την γκρίνια στην κυβέρνηση ο Γ. Χαρδούβελης έσπευσε να ρίξει τους τόνους δηλώνοντας πως δεν υπάρχει ρήξη
- Το Μαξίμου ξεκαθάρισε στον Γ. Χαρδούβελη πως ο Χ. Λαζαρίδης θα συμμετέχει όποτε κρίνεται απαραίτητο
- Κύκλοι της Χ. Τρικούπη διέρρεαν πως στο τηλεφώνημα του Γ. Χαρδούβελη απάντησαν "βρείτε τα"
- Διαψεύδει την ενδοκυβερνητική κόντρα η Σοφία Βούλτεψη
- Την Τετάρτη η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο


Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τα σημάδια εκνευρισμού, ασυνεννοησίας και κακού συντονισμού πυροδοτούν εντάσεις και βάζουν σε δοκιμασία τα νεύρα των κυβερνητικών εταίρων, υπουργών και συμβούλων, όσο κι αν αργότερα τρέχουν να τα μαζέψουν και να δηλώσουν πως δεν υπάρχει καμία ρήξη.

Το επεισόδιο που ξεκίνησε σήμερα με πρωταγωνιστή τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη πήρε νέα και πολύ οξεία τροπή, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον υπουργό Οικονομικών που βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκείνη την ώρα και σε έντονο ύφος -λένε οι πληροφορίες- του επέστησε την προσοχή για το χειρισμό και τη στάση που τήρησε για το θέμα της παρουσίας του κ. Λαζαρίδη στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Μάλιστα, σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός είπε στον υπουργό του ότι ο κ. Λαζαρίδης θα συμμετέχει όπου και όταν το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει απαραίτητο και ότι αυτή την απόφαση δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει ή να την αγνοήσει.

Μετά από αυτή τη συνομιλία, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τον κ. Λαζαρίδη, ενώ για την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις ειπώθηκε πως θεωρούσε πως θα γίνει κουβέντα για το χρέος, για το οποίο είναι πολύ καλός γνώστης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη η οποία σημείωσε πως τα περί διαφωνιών στο επιτελείο της κυβέρνησης και τα περί παραίτησής της είναι προβοκάτσιες, που "έχουν ξεπεράσει τα όρια του γελοίου". Κατηγορεί μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για προβοκάτσια που δεν θα περάσει και υπογραμμίζει ότι το μέτωπο της κυβέρνησης είναι αρραγές.

Όλο το παρασκήνιο της κόντρας

Το μπάχαλο σήμερα και η ασυνεννοησία ξεκίνησε από νωρίς όταν στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα εμφανίστηκε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε απορρίψει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για να μετέχουν εκπρόσωποι του κόμματος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Έτσι σήμερα, όταν ο Γκίκας Χαρδούβελης είδε τον Χρύσανθο Λαζαρίδη να εμφανίζεται για να μετέχει στις διαπραγματεύσεις κάλεσε άμεσα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσε, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι παρών στις διαπραγματεύσεις ως κομματικός εκπρόσωπος, αλλά ως εκπρόσωπος του Μαξίμου.

Αυτή η κίνηση θεωρείται ως ένδειξη δυσαρέσκειας και εκνευρισμού του Γκίκα Χαρδούβελη προς τους χειρισμούς του Μαξίμου, με το επιτελείο του Βενιζέλου να απαντά στον υπουργό Οικονομικών ουσιαστικά “βρείτε τα”.

Μετά την αποχώρηση του Λαζαρίδη από τις διαπραγματεύσεις σε μία προσπάθεια να διασκευάσουν τις εντυπώσεις, ακολούθησε και η αποχώρηση του κ. Παπασταύρου, ο οποίος μετέχει πάντα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και των υπουργών, κ. Σταϊκούρα και Μαυραγάνη.

Δεν αποκλείεται αυτή η ασυνεννοησία να προκάλεσε και την αναβολή της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και φυσικά για όλο αυτό το παρασκήνιο η διαπραγμάτευση καθυστέρησε τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε όλο αυτό το κλίμα της έντασης έρχεται να προστεθεί και η φημολογία για πρόωρες εκλογές ακόμα και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάτι που ενισχύθηκε από τις παραιτήσεις τριών γενικών γραμματέας, ένας εκ των οποίων ο κ. Βαρτζόπουλος, στενός συνεργάτης και κυρίως φίλος του Αντώνη Σαμαρά.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, οι κατέχοντες κρατική θέση θα πρέπει να παραιτηθούν αυτής, πριν από την παρέλευση του 18μηνου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα σε επόμενες βουλευτικές εκλογές.