> Voliotaki: Το πιο παράδοξο προειδοποιητικό σημάδι της στυτικής δυσλειτουργίας

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Το πιο παράδοξο προειδοποιητικό σημάδι της στυτικής δυσλειτουργίας

Είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το αυξημένο στρες και τα περιττά κιλά μπορεί να καταστρέψουν τις επιδόσεις των ανδρών στην κρεβατοκάμαρα, ωστόσο ερευνητές από την Τουρκία διαπίστωσαν ότι ένας ακόμη παράγοντας υπεράνω πάσης υποψίας μπορεί να συμβάλλει ή να προειδοποιήσει για την εκδήλωση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μαλάτειας διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα
επακόλουθα προβλήματα σεξουαλικής φύσεων πλήττουν ακόμη και τους νεαρούς άνδρες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το 53% των συμμετεχόντων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας – δηλαδή δυσκολίες είτε να επιτύχουν είτε να διατηρήσουν τη στύση τους – είχε εκδηλώσει φλεγμονή στα ούλα, ενώ το 23% των ανδρών που αντιμετώπιζαν αντίστοιχο πρόβλημα δεν εκδήλωνε σημάδια φλεγμονής.
Στη μελέτη συμμετείχαν 80 άνδρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας και 80 υγιή άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 30 έως 40 ετών. Μεταξύ άλλων, εξαιρέθηκαν από τη μελέτη άτομα που έπασχαν από διαβήτη, καρδιοπάθεια ή υπέρταση, καθώς και καπνιστές, ώστε να μην αλλοιωθούν τα αποτελέσματα.
Οι περιοδοντικές παθήσεις τριπλασιάζουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, αναφέρει η σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine.
Η σχέση της στοματικής υγείας και των σεξουαλικών επιδόσεων εξηγείται πιθανότατα από την κατάσταση του αγγειακού συστήματος. Η στύση επιτυγχάνεται όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το σεξουαλικό ερέθισμα, επιφέροντας τη χαλάρωση των μυών των γεννητικών οργάνων και ενισχύοντας τη ροή του αίματος στους αντίστοιχους ιστούς.
Επειδή η περιοδοντίτιδα συνοδεύεται από μείωση της ελαστικότητας του ενδοθηλιακού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων, είναι πιθανό να συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία. Συνέπεια της περιοδοντίτιδας είναι η δυσλειτουργία του αγγειακού συστήματος στο σύνολό του, βασική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Φαίνεται, λοιπόν, πως εκτός από τη δίαιτα και τη γυμναστική ένα ακόμη «όπλο» ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία είναι η... οδοντόβουρτσα και το στοματικό διάλυμα!