> Voliotaki: Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής...

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής...

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ Ο ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ

Ακόμη και τώρα που βρίσκεται στο καναβάτσο, στην κυριολεξία στα σχοινιά, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Axel Kicillof, αγωνίζεται με σθένος για τον λαό του.
Το γεγονός ότι στην Αργεντινή-όπως και στην Ελλάδα-τα σκάτωσαν οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας δεν μπορεί να ακυρώσει την πραγματική μάχη που δίνει η σημερινή κυβέρνηση με τους δανειστές της- hedge funds τα οποία διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει απόφαση Αμερικανού δικαστή.

Αντιμέτωπη με τη δεύτερη χρεοκοπία της σε διάστημα 13 ετών βρίσκεται η Αργεντινή καθώς οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής οι οποίες είχαν ως στόχο να βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της κατέρρευσαν, με το δικαστικό διαμεσολαβητή Daniel Pollack να κάνει λόγο για επικείμενη χρεοκοπία της Αργεντινής.

Σε συνέντευξη Tύπου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof-στη photo με την Cristina Kirchner-, δήλωσε "δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής".

Αργότερα, ένας εκπρόσωπος της χώρας δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η εξέλιξη επηρέασε άμεσα τις αγορές της χώρας, με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες στις συναλλαγές μετά από το κλείσιμο της συνεδρίασης, παρά το αρχικό ράλι που είχαν δημιουργήσει οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή.

"Η χρεοκοπία δεν είναι μια ΄τεχνική΄ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός το οποίο θα πληγώσει αληθινούς ανθρώπους" δήλωσε ο δικαστικός διαμεσολαβητής. "Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές".

Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας κατά μια μονάδα φέτος, αναγκάζοντας την οικονομία της Αργεντινής η οποία ήδη βρίσκεται σε ύφεση να συρρικνωθεί περαιτέρω, δήλωσε ο Martin Redrado, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους βρίσκεται συνολικά στο 40%, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν στις 11 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο. Επρόκειτο για ένα νέο γύρο επαφών αντιπροσωπείας της Αργεντινής με εκπροσώπους των hedge funds τα οποία διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει απόφαση Αμερικανού δικαστή, ενώ χώρα έχει εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να αποφύγει την πληρωμή.

Μάλιστα αργά χθες το βράδυ η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (SD- Selective default) η Standard & Poor΄s, τη στιγμή μάλιστα που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.

Προηγουμένως ο οίκος αξιολόγησης είχε ορίσει διαβάθμιση "CCC-" για την Αργεντινή, που ήδη εντάσσεται στην κλίμακα "junk".

H ένδειξη "επιλεκτική χρεοκοπία" σημαίνει πως μια χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για κάποια ομόλογα, αλλά για άλλα δεν τα καταφέρνει.

"Αν και όποτε η Αργεντινή διορθώσει την αδυναμία πληρωμής των discount ομολόγων, θα αναθεωρήσουμε την αξιολόγησή μας με βάση το εναπομείναν ρίσκο της Αργεντινής, την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές χρέους και το συνολικό πιστωτικό της προφίλ τη δεδομένη χρονική στιγμή", ανέφερε η Standard & Poor΄s.

Η S&P πρόσθεσε πως αν και όταν η Αργεντινή διορθώσει το πρόβλημα, θα αναβαθμίσει πιθανότατα την αξιολόγηση σε "CCC" ή ακόμη και χαμηλά, στην κλίμακα του "Β".