> Voliotaki: «Το ημερολόγιο ενός ανέργου»: Οι άνεργοι ετοιμάζουν μανιφέστο

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

«Το ημερολόγιο ενός ανέργου»: Οι άνεργοι ετοιμάζουν μανιφέστο

Άνεργες και άνεργοι από όλη την Ελλάδα καταγράφουν το βίωμά τους, διαμαρτύρονται, εξομολογούνται, ψυχαναλύονται και διατυπώνουν πολιτικό λόγο και προτάσεις...

Μια εκδήλωση που δεν έμοιαζε με καμιά άλλη έγινε στην Αθήνα, με την παρουσίαση του βιβλίου “Το ημερολόγιο ενός ανέργου” που υπογράφει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης...


Το βιβλίο αποτελείται από ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν την ανεργία, τις οποίες κατέγραψαν αρχικά στο site imerologioanergou.gr, το οποίο δημιουργήθηκε με βάση μια ιδέα του δημοσιογράφου-συγγραφέα Χριστόφορου Κάσδαγλη πριν από ένα περίπου χρόνο.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι ίδιοι οι άνθρωποι που είχαν γράψει τις ιστορίες και η εκδήλωση είχε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, καθώς οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο κόβουν πραγματικά την ανάσα.

Το imerologioanergou.gr ξεκίνησε με στόχο να σπάσει το ταμπού της σιωπής που υπάρχει στη χώρα μας γύρω από το θέμα της ανεργίας, παρά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα. Καθένας μπορεί να καταχωρήσει τη δική του ιστορία, η οποία δημοσιεύεται αυτούσια.

“Μόλις βλέπω στο σύστημα διαχείρισης (του site) μια καινούρια καταχώριση, σκιρτάω μέσα μου από ενθουσιασμό, αλλά τρέμω και για το τι πρόκειται να διαβάσω” γράφει ο Κάσδαγλης στο βιβλίο. Οι ιστορίες είναι πραγματικά συκλονιστικές: Γονείς που ψάχνουν τα “ξεχασμένα κέρματα να πάρουν ψωμί”, γυναίκες που έκανα περικοπή όχι μόνο στα έξοδα αλλά “και στην πιθανότητα ενός παιδιού”, την 39χρονη πολιτική μηχανικό που “σκοτώνει το σπίτι της” ή την Χ. Αν. που στενοχωριέται να βλέπει “τα σκισμένα παπούτσια του γιου” της ή για τα άνεργα αδέλφια που λένε “ευτυχώς δεν ζει ο πατέρας να μας δει” ή για τον 62χρονο, με το έμφραγμα που του ζητάνε διχίλιαρα για τα χειρουργεία.

Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, επόμενος στόχος της πρωτοποριακής προσπάθειας είναι να ετοιμάσουν ένα “μανιφέστο των ανέργων”, ένα κείμενο που θα γραφτεί με τη συμμετοχή όλων, με εργαλείο το site και την τεχνολογία wiki, ενώ το imerologioanergou.gr θα εξελιχθεί σε ένα site αυτοοργάνωσης των ανέργων.