> Voliotaki: Νέα “σφαλιάρα” στην κυβέρνηση: Άκυρες οι μειώσεις στους δικαστικούς

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Νέα “σφαλιάρα” στην κυβέρνηση: Άκυρες οι μειώσεις στους δικαστικούς

Σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αναδρομικές, περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών που έγιναν στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 είναι...
αντίθετες στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στην συνταγματική διάταξη περί ισότητας.

Ακόμη, έκρινε ότι προσκρούει στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΕΣ έκρινε ότι οι περικοπές του επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Εξάλλου, η Ολομέλεια του ΕΣ, με ισχυρή μειοψηφία, αλλάζοντας την έως σήμερα νομολογία της αποφάσισε ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής.

Υπενθυμίζεται, ότι με αποφάσεις του Μισθοδικείου έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών, με αποτέλεσμα να πρέπει οι αποδοχές τους να επανέλθουν στο ύψος προ του Ιουλίου του 2012.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πρόσφατα, σχεδόν ομόφωνα, ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα.