> Voliotaki: ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ: ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΛΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ: ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΛΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΦΛΕΡΗ

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Νοτίου Πηλίου στο πλαίσιο της κοινωνικής του αποστολής, αλλά και υποχρέωσή του ως δύναμη πολιτικής προστασίας.


Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε επίπεδο Ο.Τ.Α. αποτελεί τεράστια ευθύνη και χρειάζεται αποτελεσματική οργάνωση, στελέχωση, υλικούς πόρους και άρτιο συντονισμό αυτών.

Για να ευοδωθεί ο συντονισμός αυτός απαιτεί, επιπλέον, τη διαμόρφωση ενός Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Δήμου, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας έγκαιρης και αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων, πρέπει να βασίζεται στο τετράπτυχο Πρόληψη - Ετοιμότητα - Αντιμετώπιση - Ανάκαμψη.

«Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, αναφέρει ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάσης Φλέρης, είμαστε εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι και αποφασισμένοι σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες και την βοήθεια των μέσων επικοινωνίας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες πληροφόρησης των πολιτών σχετικά με την πρόληψη για την διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου.

Σ΄ αυτή μας την προσπάθεια, έχουμε την τύχη να συμπράττουν πολλές υπηρεσίες με τον ίδιο ενθουσιασμό και αυταπάρνηση, όπως η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τα επιτελεία τους έχοντας την ευθύνη του γενικού συντονισμού, (πάντα κοντά μας στην αντιμετώπιση καταστάσεων), η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Δασική Υπηρεσία, η Αστυνομία, το Λιμενικό, η Περιφερειακή Διοίκηση Μαγνησίας με τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο, την τεχνική υπηρεσία, αλλά και τους Αντιδημάρχους του Δήμου μας, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας με τους εμπειρότατους συντονιστές, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους Προέδρους των Κοινοτήτων και τα τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια και πάνω απ΄ όλα τους Εθελοντές μας και τις Εθελοντικές οργανώσεις της Μαγνησίας.

Η Πολιτική Προστασία γενικότερα, ανταποκρινόμενη κατά τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις των καιρών, εδραιώνει καθημερινά στην κοινωνία μας την πεποίθηση, πως οι υπηρεσίες για τις οποίες ιδρύθηκε και υπάρχει είναι αναγκαίες και αποτελεσματικές και επιζητεί την στήριξή της.

Ο συντονισμός αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές προγραμματισμού στην αντιμετώπιση και διαχείριση των μαζικών εκτάκτων καταστάσεων, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το συνωστισμό στελεχών, υπηρεσιών και προϊόντων που πολλές φορές κατακλύζουν τον τόπο της καταστροφής.

Συγχρόνως όμως, λόγω της πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, ο συντονισμός, για να έχει τα αποτελέσματα που αναμένονται, προϋποθέτει συνεργασίες μεταξύ των φορέων, με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους ρόλους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση μιας καταστροφής.

Αρωγός μας στο έργο αυτό είναι, αφενός, η συνεχής τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη της εποχής μας, που προσφέρει εργαλεία πρόληψης και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των ακραίων φυσικών φαινομένων και άλλων μαζικών καταστάσεων έκτακτων αναγκών και, αφετέρου, το ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης του προσωπικού του Δήμου μας.

Η πολιτική προστασία του Δήμου μας, επισημαίνει ο κ. Φλέρης, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και συνεχώς συμπληρώνει τις υλικοτεχνικές υποδομές της και σύντομα θα λειτουργήσει δικό της ολοκληρωμένο ασύρματο επικοινωνιακό σύστημα.

-Παρακολουθεί και συμμετέχει στη γενική προσπάθεια Πολιτικής Ετοιμότητας.
-Ετοιμάζει έγκαιρα και άρτια τα απαιτούμενα μνημόνια αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων.
-Συμμετέχει ενεργά στα όργανα της Περιφέρειας και του Νομού μας.
-Συνεργάζεται με τις αντίστοιχες Πολιτικές Προστασίες των Δήμων της Μαγνησίας με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την απόκτηση εμπειρίας.
-Καταβάλει κάθε προσπάθεια και προσφέρει τη βοήθειά της όπου απαιτείται σε συνεργασία κυρίως με την κεντρική Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού και του κλιμακίου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αργαλαστής και τους εθελοντές μας.

Η προσπάθειά μας για την αρτιότερη οργάνωσή και τον τρόπο λειτουργίας, είναι συνεχής.
Παράλληλα ενισχύουμε τη θέση και το ρόλο των εθελοντικών ομάδων, των μεμονωμένων εθελοντών και των ενεργών πολιτών που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περιπολούν στα δάση μας δίνοντάς μας τη δυνατότητα της άμεσης κινητοποίησης.

Στους σχεδιασμούς μας για τη νέα Δημοτική θητεία, καταλήγει ο κ. Φλέρης, είναι η ανάπτυξη διαδημοτικής συνεργασίας που θα σχετίζεται με τον εθελοντισμό, την πολιτική προστασία και το περιβάλλον, η δημιουργία δηλαδή ενός μόνιμου πλαισίου για την εκπαίδευση, κατάρτιση, πιστοποίηση των δεξιοτήτων των εθελοντών και την υποστήριξή τους ώστε να αναβαθμιστεί το καθεστώς του εθελοντή πολίτη και της αυτοπροστασίας των πολιτών.