> Voliotaki: O Xάρης αφήνει τους καρχαρίες και κυνηγάει την μαρίδα για 100 ευρώ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

O Xάρης αφήνει τους καρχαρίες και κυνηγάει την μαρίδα για 100 ευρώ

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ EMAIL ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ

Ανελέητο ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, που -εν μέσω φοροθύελλας- παλεύουν να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.


Η αναλγησία που επιδεικνύουν οι εφορίες, έχει ξεπεράσει τα όρια του παραλογισμού, αφού οι υπάλληλοι των υπηρεσιών, υπό τις εντολές του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, υποχρεώνονται σε μια εντελώς αντιπαραγωγική διαδικασία κατασπατάλησης εργατοωρών, για να στείλουν σε φορολογούμενους απειλητικά ραβασάκια, για οφειλές ακόμη και της τάξεως των 100 ευρώ. Την ίδια ώρα, μένουν στο απυρόβλητο οι «μεγαλοκαρχαρίες», οι περιβόητες λίστες, τα εμβάσματα και οι offshore.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας συνταξιούχου των 650 ευρώ, στην οποία βεβαιώθηκαν φόροι συνολικά ύψους 647 ευρώ για το 2012 και το 2013.
«Δεν είχα τη δυνατότητα να το εξοφλήσω ολόκληρο και γι’ αυτό κάθε μήνα, έβαζα 20, 30, 50 ευρώ… Όσα μπορούσα κάθε φορά. Κατάφερα μέχρι σήμερα τα 647 να τα φτάσω σε υπόλοιπο 164 ευρώ, αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό για την εφορία», περιγράφει η ίδια στο newpost.gr.
Φαίνεται ότι η υπερπροσπάθεια των πολιτών των χαμηλών εισοδημάτων να φανούν συνεπείς στην υπερφορολόγηση, στην Ελλάδα των μνημονίων, ανταμείβεται με απειλές κι ένα μαχαίρι που μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο λαιμό.
«Χθες βράδυ, έλαβα ένα e-mail από τον κ. Θεοχάρη, με απειλές ότι θα προβούν σε ενέργειες εις βάρος μου, αν δεν πληρώσω σε 15 μέρες ολόκληρο το υπόλοιπο», υποστηρίζει η συνταξιούχος, που βρέθηκε στημένη στον τοίχο, με μια ασφυκτική προθεσμία, να προσπαθεί να εξηγήσει τα αυτονόητα.
Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι Έλληνες φορολογούμενοι καταδεικνύουν τα στοιχεία με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία αυξάνονται κατά περίπου ένα δις ανά μήνα και σήμερα ξεπερνούν τα 60 δις. ευρώ. Κι όσο οι οφειλές καλπάζουν, τόσο ο βρόχος στο λαιμό των πολιτών σφίγγει, αφού οι εφορίες έχουν εντολή να μην αφήνουν σε χλωρό κλαρί τους οφειλέτες, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, έως το τέλος του χρόνου, περισσότεροι από 200.000 οφειλέτες θα έχουν καταλήξει στην φυλακή, θα τους έχουν κατασχεθεί ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς, ή και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Ο παραλογισμός του υπουργείου Οικονομικών, που επιμένει να απομυζεί τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, αφήνει προκλητικά να διαφεύγουν τα μεγάλα «ψάρια». Είναι ενδεικτικό ότι από τους 596 φορολογικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίο προβλέπονται στο μνημόνιο για το 2013, έως σήμερα οι υλοποιημένοι δεν ξεπερνούν κατά πολύ τους 200.
Στο μεταξύ, η πολυσυζητημένη ανάπτυξη, μπλοκάρεται από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που προτίθενται να προχωρήσουν σε σύσταση νέας εταιρείας και να προσλάβουν εργαζόμενους, αλλά αδυνατούν να πάρουν ακόμη και φορολογική ενημερότητα, αφού οι αρμόδιες ΔΟΥ επικαλούνται κρυφές οφειλές (πχ. εκκρεμούσες κλήσεις τροχαίας) για να βάλουν φρένο στην διαδικασία.