> Voliotaki: ΣΥΡΙΖΑ: Πώς μεθοδεύτηκε η απεμπλοκή του Βενιζέλου από τα υποβρύχια

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς μεθοδεύτηκε η απεμπλοκή του Βενιζέλου από τα υποβρύχια

Στενεύουν τα περάσματα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, που διαρρέουν πώς ο νυν υπουργός Εξωτερικών απέφυγε μέσα από κοινοβουλευτικά τερτίπια την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως η διαβίβαση...
της δικογραφίας στη Βουλή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών έγινε για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όλων των υπουργών Εθνικής Άμυνας και των μελών του ΚΥΣΕΑ και όχι μόνο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ολομελεια της Βουλής μετά από πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης, ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη, μόνο του Τσοχατζόπουλου σχετικά με τα υποβρύχια.

Με λίγα λόγια στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι ο διαχωρισμός της εξέτασης των υπουργών αποτελούσε επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δηλαδή τα δύο κόμματα προέκριναν την προανακριτική για τον Τσοχατζόπουλο ενώ για τους άλλους υπουργούς αποφασίστηκε ηεξέτασή τους στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, που όπως υπογραμμίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν έχει σε καμία περίπτωση χαρακτήρα εξεταστικής ή προανακριτικής».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ ο τότε εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπόλαρης, είχε σημειώσει πως «το όλο χρονικό διάστημα (δηλαδή από το 2000-2009) θα εξεταστεί από την ειδική επιτροπή που έχει η Βουλή για τους εξοπλισμούς, έτσι ώστε, εάν από εκεί προκύψουν στοιχεία για άλλους Υπουργούς ενδεχόμενων αξιοποίνων πράξεων, να έρθουν στην προκαταρκτική επιτροπή, η οποία προτείνουμε να συσταθεί σήμερα.»

Παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν πως από τότε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας είχε κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης μέσα από την απευθείας σύσταση διενέργειας προκαταρτικής εξέτασης για τυχόν ευθύνες μόνο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Εκτός αυτού, κύκλοι της Κουμουνδούρου τονίζουν πως ενώ οι δύο επιτροπές υποτίθεται ότι θα διενεργούσαν παράλληλα το έργο τους, η προανακριτική ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 6 Ιουνίου του 2011, ενώ η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών και Συμβάσεων, ξεκίνησε τις εργασίες της στις 6 Ιουλίου 2011 (ένα μήνα μετά), και δεν βρήκε, όπως ήταν αναμενόμενο, καμία ποινική ευθύνη για κανέναν υπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί, σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, πως ακόμα και σε αυτή την επιτροπή κλήθηκαν ως μάρτυρες μόνο οι πρώην υπουργοί άμυνας Παπαντωνίου, Σπηλιωτόπουλος, και Μειμαράκης και όχι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κλήθηκε απλά για να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής.