> Voliotaki: Η δίκη για τα στημένα

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η δίκη για τα στημένα

Μετά την αναβολή της περασμένης Δευτέρας, την επεισοδιακή συνεδρίαση της Παρασκευής, που διακόπηκε λόγω του τηλεφωνήματος για βόμβα, σήμερα πραγματοποιήθηκε κανονικά η δίκη για τους στημένους αγώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόταση του εισαγγελέα στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, η διάρκεια της συνεδρίασης θα είναι μέχρι τις 6 το απόγευμα και η λήξη της δίκης πριν να παρέλθει το χρονικό όριο της κράτησης του Μάκη Ψωμιάδη στο τέλος του Οκτωβρίου!...

Παράλληλα, ζήτησε σε περίπτωση νέου τηλεφωνήματος για βόμβα να παρατείνονται οι συνεδριάσεις για δύο ακόμα ώρες. Το παρών στο δικαστήριο έδωσαν αρκετά μέλη από το περιβάλλον του Ψωμιάδη, ενώ πέρασε από το Εφετείο και ο Αλέξης Κούγιας, που χαιρέτισε τα παιδιά του.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η κατάθεση του Γιώργου Ηλιόπουλου από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, η οποία είχε διακοπεί την Παρασκευή. Η εισαγγελέας συνέχισε τα ερωτήματά της, με τον ίδιο να δηλώνει επανειλημμένως ότι «δεν έχω άποψη». Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με την ίδια να τονίζει: «Ο ΟΠΑΠ δεν βοηθάει καθόλου, αν χρειαστεί θα φέρουμε και αρμόδιο από την UEFA». Στη συνέχεια, ήταν η σειρά της υπεράσπισης των κατηγορούμενων να αντιδράσει.

Η έδρα ζήτησε από τον Ηλιούπουλο να εκφέρει άποψη για όλα τα ματς που η UEFA έχει χαρακτηρίσει ύποπτα έως άκρως διεφθαρμένα. Τα περισσότερα δεν προσφέρθηκαν για στοιχηματισμό, ωστόσο ο μάρτυρας ξεχώρισε τρία ματς. Το Αγροτικός Αστέρας - Ηλιούπολη 0-3, το Διαγόρας - Εθνικός Αστέρας 1-3 και το Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα 1-2, για τα οποία υποστήριξε ότι: «Υπήρξε έντονος στοιχηματισμός και τα συμπεράσματά μας συμπίπτουν με αυτά της UEFA».

Το λόγο πήρε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Κωνσταντίνου Ριαβόγλου, ο οποίος είπε: «Τα 15.000 ευρώ που φέρεται να έχει εισπράξει από τον ΟΠΑΠ ως κέρδη ο πελάτης μου, τα 13.500 είναι από Τζόκερ, Κίνο και Λόττο». Μάλιστα, επικαλέστηκε και ένορκη κατάθεση από τον διαιτητή Μάνταλο για το Καβάλα - Αγροτικός Αστέρας 4-1, όπου είχε καταθέσει ότι: «Η αγωνιστική διαφορά των δύο ομάδων ήταν τεράστια».

«Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι ο Ψωμιάδης δωροδόκησε τον Ριαβόγλου. Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι ο Ψωμιάδης δωροδόκησε τον Θωμά Μητρόπουλο στο Καβάλα - Ηλυσιακός 2-0. Αν είχε συμβεί, ίσως να είχαμε πληροφορίες. Δεν γνωρίζω αν ο Ψωμιάδης δωροδόκησε τον Διονύση Κωτούλα», είπε ο Ηλιόπουλος, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την πρόεδρο.

«Μας απαντάτε με διαφορετικό τρόπο. Τόση ώρα μας λέτε ότι δεν μπορείτε να ξέρετε τίποτα και τώρα μας λέτε πως αν ο Ψωμιάδης είχε δωροδοκήσει τον Μητρόπουλο, πιθανόν να είχατε κάποιες πληροφορίες».

«Δεν έχω στοιχεία αν ο Μάκης Ψωμιάδης έπαιζε στοίχημα», απάντησε ο Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία περί αδιευκρίνιστης περιουσίας της οικογένειας Ψωμιάδη από το στοίχημα. «Ο ΟΠΑΠ δεν έχει στοιχείο ότι ο Μάκης Ψωμιάδης έχει κερδίσει χρήματα από το στοίχημα, ενώ δεν υπάρχει ούτε το όνομα του Σταύρου Ψωμιάδη να έχει παίξει στοίχημα. Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι ο Γιάννης Παπακώστας συνεργαζόταν με τους Ψωμιάδηδες για να εκβιάζουν διαιτητές», τόνισε.

Ο δικηγόρος του Θωμά Μητρόπουλου, Νίκος Αντωνιάδης, μιλώντας για Ολυμπιακός Βόλου - Ηλυσιακός 0-1, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από την UEFA διεφθαρμένο, υποστήριξε: «Ο Θωμάς Μητρόπουλος θα κάνει αγωγή στην UEFA και στην Betfair και θα το αποδομήσουμε αυτό το αίσχος. Με τη λογική της UEFA ο Μέσι πρέπει να φάει ισόβια που βγαίνει συνεχώς μόνος του με τον τερματοφύλακα λες και οι αντίπαλοι είναι στημένοι».

Σε ερώτηση του Αντωνιάδη για το αν είναι οι χαρακτηρισμοί της UEFA για τα ματς είναι απόλυτα σίγουροι, ο Ηλιόπουλος είπε: «Υπάρχει και ένα ποσοστό που θα μπορούσε και να μην είναι στημένο. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ευδοκιμεί η φημολογία. Είναι σύνηθες.

Υπάρχουν και τα παπαγαλάκια». Η εισαγγελέας αντέδρασε ξανά: «Εδώ μας λέτε ότι όταν κερδίζει το φαβορί είναι το φυσιολογικό. Αλλά όταν δεν κερδίζει το φαβορί, πάλι είναι φυσιολογικό. Γιατί λέτε ότι το φαβορί μπορεί να είναι αδιάφορο ή μπορεί να έχει βάλει τα δεύτερα. Άρα ήρθατε εδώ να μας πείτε ότι όλα είναι φυσιολογικά. Σας διαβάζω το εξής διάλογο του 2011: Αυτοί θα παίξουν κανονικά. Οι άλλοι θα παίξουν τσουκου τσουκου, τι σημαίνει το τσουκου τσουκου;».

Ο Ηλιόπουλος απάντησε ότι «τσουκου τσουκου» σημαίνει να αλλάζει η ομάδα πολλές πάσες, τρόπος με τον οποίο παίζει και η Μπαρτσελόνα και βάζει πέντε γκολ. Η απάντησή του προκάλεσε νέες αντιδράσεις: «Εσείς θα αλλάξετε όχι το την αθλητική ορολογία, θα αλλάξετε και την ορολογία της Ελληνική γλώσσας!». Στη συνέχεια, η έδρα προχώρησε σε διακοπή και κατόπιν κατέθεσε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σαμπράκος.

Κατέθεσε ότι δεν έχει στοιχεία για την υπόθεση και ότι τόσα χρόνια που βρίσκεται στο χώρο έχει ακούσει πολλές φήμες, χωρίς ωστόσο να έχει κάτι χειροπιαστό. «Αν είχα κάτι, ένδειξη ή απόδειξη, θα το είχα δημοσιοποιήσει», υποστήριξε. Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για το πως γίνεται ένας στοιχηματισμός, ενώ ο συνήγορος του ΠΑΣ Γιάννινα τον ρώτησε τη γνώμη του για τον Χριστοβασίλη και αν τον θεωρεί ως κάποιον που επενδύει στο ποδόσφαιρο, αφού δείχνει (μεταγραφές, σκέπαστρό, τον ΠΑΣ στην Ευρώπη) ότι δεν είναι ένας επιχειρηματίας που θα πόνταρε σε παράνομο στοίχημα.

«Ναι, έχει κάνει καλές μεταγραφές και οι κινήσεις που λέτε δείχνουν σοβαρότητα», απάντησε ο Σαμπράκος. Το λόγο πήρε ο συνήγορος της Αναγέννησης Καρδίτσας για τη νίκη της ομάδας του με 3-0 επί της Καβάλας, ρωτώντας τον αν είναι φυσιολογικό μια ομάδα που έχει ανέβει ήδη κατηγορία, όπως η Καβάλα και οι παίκτες της πιθανόν βρίσκονταν ήδη σε... διακοπές, να χάσει από μια ομάδα με μεγάλο κίνητρο, όπως η Αναγέννηση, ακόμα και με 3-0. «Είναι πιθανόν να συμβεί και αυτό», απάντησε.

Την Τρίτη, θα καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, καθώς και ο Αλέξης Κούγιας.