> Voliotaki: Τα κακουργήματα που «δείχνουν» ισόβια για τον Παπακωνσταντίνου

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τα κακουργήματα που «δείχνουν» ισόβια για τον Παπακωνσταντίνου

Στις 4 Ιουλίου αναμένεται να εκδοθεί το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Έπειτα από πέντε μήνες σκληρών αντιπαραθέσεων, αλλά και δεκάδες καταθέσεις, η Προανακριτική Επιτροπή ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα το έργο της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα...
κυριακάτικης εφημερίδας, η πορισματική έκθεση της πλειοψηφίας των βουλευτών που μετείχαν στην Επιτροπή, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 4 Ιουλίου, αναμένεται να είναι κόλαφος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς τον «φορτώνει» με τρία αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη.

Ειδικότερα, η έκθεση που αναμένεται να συνυπογραφεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και τη ΔΗΜΑΡ, φέρεται να καταλογίζει στον πρώην «τσάρο»:

- την τέλεση της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος
- το αδίκημα της πλαστογραφίας εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος
- το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βουλευτές των τριών κομμάτων διευκρινίζουν ότι τα επίσημα έγγραφα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και υποστηρίζουν ότι η τελική απολογία του κ. Παπακωνσταντίνου ενδεχομένως να επηρεάσει την θέση άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, όχι όμως την δική του.

Οι ίδιοι μάλιστα φέρονται να ζητούν στην έκθεση την εφαρμογή του νόμου 1608/1950 περί αύξησης των προβλεπόμενων ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το κείμενο του πορίσματος θα συνοδεύεται από τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης που διενήργησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ στο περίφημο USB αλλά και σε κατασχεμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα έγγραφα που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές και αποδεικνύουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε επίσημα και για φορολογικούς σκοπούς την λίστα αλλά και στην έκθεση του ΣΔΟΕ που καταλογίζει «μαύρη» τρύπα 6,3 εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά των συγγενών του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μετά την έκδοση και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος θα διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία.

Αμέσως μετά θα οριστεί Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει τη βασιμότητα των αδικημάτων, καθώς και το εάν έχει υπάρξει παραγραφή τους και θα ανάψει το «πράσινο» φως» για την παραπομπή του πρώην υπουργού στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.