> Voliotaki: Κύπρος:Σήμερα η Βουλή ψηφίζει την «σταύρωση» της Μεγαλονήσου

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Κύπρος:Σήμερα η Βουλή ψηφίζει την «σταύρωση» της Μεγαλονήσου

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην κυπριακή Βουλή η Μαραθώνια όπως προβλέπεται να εξελιχθεί συζήτηση για τη δανειακή σύμβαση και την κύρωση του μνημονίου.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του κυπριακού κοινοβουλίου, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί, προηγήθηκε η υπερψήφιση όλων των μνημονιακών νομοσχεδίων που κατέθεσε η κυβέρνηση....


Συγκεκριμένα, με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων. Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος για τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επιπλέον πέρασε ομόφωνα και πρόταση του ΔΗΣΥ για περαιτέρω περικοπές της τάξης του 0,2-0,5%.

Πέρασαν επίσης τα νομοσχέδια για τον τομέα της Υγείας, τα τέλη κτηματολογίου και την αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού και το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Η πλειοψηφία που αναμένεται να σχηματιστεί θα είναι οριακή. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8), ενώ εκτιμάται ότι υπέρ θα ταχθεί και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση αναμένεται να καταψηφιστούν από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), το βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Νίκο Κουτσού, το βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του σε στρατόπεδο στον Κόρνο το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε έκκληση στη Βουλή, να εγκρίνει το απόγευμα τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο της Βουλής πραγματοποιείται παγκύπρια κινητοποίηση ενάντια στο Μνημόνιο, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις πολιτικές λιτότητας.