> Voliotaki: Καζάνι που βράζει οι φυλακές

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Καζάνι που βράζει οι φυλακές

Έντονα προβληματισμένοι είναι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα από τα απανωτά κρούσματα έντασης και κλιμάκωσης της βίας στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Ενδεικτικά είναι τα αλλεπάλληλα κρούσματα ομηρίας υπαλλήλων, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την 24ωρη κράτηση έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Μαλανδρίνου από τον ισοβίτη Αλκέτ Ριζάι.

Δεν έχει περάσει καιρός άλλωστε από την παρολίγο αιματηρή ...
απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων. «Μας τρομάζει αυτή η κλιμακούμενη βία. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πρωτοφανή περιστατικά. Πρέπει να χυθεί κι άλλο αίμα για να καταλάβουμε επιτέλους, τι συμβαίνει πίσω από τα σιδερένια κάγκελα;» λέει στον Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος.

«Αυτή τη στιγμή στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, στον Κορυδαλλό, αντιστοιχεί ένας υπάλληλος σε 300 κρατούμενους, αναλογία που τη νύχτα γίνεται ένας προς 500», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δύναμη των σωφρονιστικών υπαλλήλων φτάνει μόλις και μετά βίας τα 1.450 άτομα, ενώ σε περίπου 1.500 υπολογίζονται οι άνδρες της εξωτερικής φρούρησης. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μοιράζονται στα 33 ιδρύματα της χώρας, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει τα κονδύλια προχωρώντας μεταξύ άλλων στη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας και σε προσλήψεις προσωπικού, όμως σύμφωνα με τους εργαζομένους στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, ακόμα αυτά τα πρόσθετα μέτρα δεν αρκούν για να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.