> Voliotaki

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΝΤΕΡΤΙΛΗ

Γράφει ο Σωτήρης Τζούμας
(επικοινωνιολόγος)

Ο γνωστός και έγκριτος δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, επετέθη λάβρος  και με εκφράσεις σκληρές , από την εκπομπή του στον Real FM, κατά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, τόσο για την παρουσία του στη νεκρώσιμη ακολουθία του
Απριλιανού Στρατηγού Νικολάου Ντερτιλή, όσο και -κυρίως γιαυτό-- για τον επικήδειο που εξεφώνησε ο
 κ.Αμβρόσιος, κατά τον οποίο παρομοίασε τον Τεθνεώτα Απριλιανό με τον.. Κολοκοτρώνη!!...


 
Και μπορεί η  κριτική του κ.Χατζηνικολάου, να ήταν μέσα στα επίπεδα εκείνα  που επιτρέπει η παντοδύναμη δημοσιογραφική κριτική , οποία επιτρέπει τα πάντα χωρίς φραγμούς και περιορισμούς , έστω και με  το στοιχείο της υπερβολής στους τίτλους και στους χαρακτηρισμούς!

Όμως για να κατανοήσουμε πλήρως μία κατάσταση και για  να σχηματίσουμε πλήρη και σαφή εικόνα, χωρίς να αδικήσουμε τους ..πρωταγωνιστές, πρέπει να φωτίσουμε τα γεγονότα, τόσο σε επίπεδο αιτίου, όσο και σε επίπεδο αιτιατού!
Γισυτό είναι απαραίτητο ένα ευσύνοπτο flash back!

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, έχει δείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι έχει συγκεκριμένες σταθερές και ότι δεν πολιτεύεται με βάση τις προτιμήσεις της τρέχουσας επικαιρότητας!
Μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί του,  με τον τρόπο που εκφράζει τις όποιες απόψεις του,αλλά δεν μπορεί παρά να  σεβαστεί τη σταθερότητά του και την προσήλωσή του σε συγκεκριμένες αρχές και να επισημάνει την  ανδρεία και ανδροπρεπή στάση  που αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα!
Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ποτέ  δεν έκρυψε την ανθρώπινη σχέση και επικοινωνία του,με τον  στρατηγό Ντερτιλή,που  όσο ζούσε είχε πνευματική επικοινωνία μαζί του και τον είχε   επισκεφθεί  στις φυλακές Κορυδαλλού!
Οποιοσδήποτε άλλος, θα σκεφτότανε  πονηρά και με βάση το προσωπικό του συμφέρον και δεν θα εξετίθετο δημοσίως με δηλώσεις ,επαφές και σχέσεις με πρόσωπα που η πολιτική επικαιρότητα και το παντός είδους κατεστημένο, που κινεί τα νήματα στη χώρα μας-- χώρα  στην οποία ακμάζει η  φαιδρά πορτοκαλέα-- έχει επιφορτίσει  αρνητικά!

Ο Κσλαβρύτων Αμβρόσιος, όμως, δεν μπαίνει σε τέτοια καλούπια! Είναι από το ίδιο ριζιμιό  λιθάρι, που ήταν και ο μακαριστός μεγάλος  Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος φτιαγμένος  και γαλουχημένος να δίνει μάχες για τα πιστεύω του!
Η παρουσία του στην  εξόδιο ακολουθία του Νικόλαου Ντερτιλή, από το Α νεκροταφείο, είχε προεξοφληθεί από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο από την πρώτη στιγμή!Και πήγε για να μην τα..διαψεύσει!
Όμως ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, δεν αρκέστηκε στην τυπική λειτουργική  παρουσία του εκεί, αλλά έκανε και ένα παραπάνω βήμα!
Μίλησε ως προεξάρχων  της τελετής Αρχιερεύς,  έχων  το δικαίωμα να ομιλεί από το βήμα του εκκλησιαστικού άμβωνος, αλλά και ως  πνευματικός πατέρας που αποχαιρετά ένα πιστό τέκνο της Εκκλησίας,όπως ήταν ο Νικόλαος Ντερτιλής, ο οποίος καθ´ όλα τα έτη του εγκλεισμού του στη φυλακή, εφέρετο ως σωστός και ευσεβής ορθόδοξος χριστιανός, νηστεύων, εξομολογούμενος και κοινωνών!

Η είδηση  θα ήταν αν  ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος έκανε αναφορά  και έπλεκε το εγκώμιο ενός  μη πιστού  μέλους της Εκκλησίας! Αυτό θα ήταν ομιλία--κήρυγμα διχασμού της κοινωνίας και εμπαιγμού του σώματος των πιστών!Διότι αυτοί που δυσαρεστήθηκαν με την ομιλία του Αμβρόσιου επί της ουσίας δεν έχουν καμμιά σχέση με την Εκκλησία και τους κανόνες της!
Κατά την ταπεινή γνώμη μας, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος,πέρα από τη φυσική παρουσία του στην κηδεία ενός πιστού μέλους της Εκκλησίας, δεν  θα έπρεπε να κάνει τον παραλληλισμό που έκανε με τον ηρωικό Κολοκοτρώνη και τον σοφό Σωκράτη ! Ακόμη κι αν ήθελε να τους θυμίσει στην ομιλία του και να θέσει τον επικείμενο νεκρό, δίπλα στα πορτραίτα των μεγάλων αυτών μορφών της ιστορίας μας , ήταν επιβεβλημένο  να  κάνει την διευκρίνηση  ότι αν θα κρίναμε τον Ντερτιλή κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και υπό ομαλές πολιτικές καταστάσεις, τότε θα  είχε τα εχέγγυα να συγκριθεί με μεγάλες μορφές της ιστορίας γιατί ήταν απροσκύνητος και ατρόμητος άνθρωπος!! Το απέδειξε καθ´ όλη την πορεία του ακόμη και με την στάση του να προτιμήσει να  παραμείνει έγκλειστος στη φυλακή, χωρίς να εξαργυρώσει την  αποφυλάκισή του στο βωμό του ενδοτισμού και της κολακείας προσώπων που δεν εκτιμούσε!

Από την άλλη,όμως, ούτε και ο κ.Χατζηνικολάου θα έπρεπε στο πλαίσιο μιας δημόσιας τοποθέτησης, όσο και αν διαφωνούσε με τη στάση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, να υπερβεί τα όρια των ανοιχτών θυρών και να προβεί σε χαρακτηρισμούς!
Θα μας επιτρέψει ο φίλος
κ.Χατζηνικολάου να πούμε ότι το τίμιο ορθόδοξο ράσο μεταβάλλεται ενίοτε σε ρόμπα  ή και σε...φούστα , από κάποιους επιπόλαιους και επίορκους ρασοφόρους, που άλλα λένε κι άλλα κάνουν, αλλά δεν τραυματίζεται ούτε προσβάλλεται από κάποιους ιερωμένους που έχουν σταθερές αξίες και αρχές και τις υπερασπίζονται με όποιο κόστος, ακόμη κι αν δεν τεριάζουν με τα δικά μας πιστεύω!
Ο Καλαβρύτων δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του, αλλά έπραξε αυτό που του υπαγόρευε η συνείδησή του!

Συνοψίζοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους αλλά και στον κύριο Χατζηνικολάου,  μία ανάλογη συμπεριφορά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου! Όταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μετά από ένα ταξίδι του στη Ζάκυνθο, στην εορτή  του Αγίου Διονυσίου που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση Σημίτη, τον Αύγουστο του 1998, επέστρεψε μετά από την πλύση εγκεφάλου που υπέστη, από γνωστά κέντρα  παραπληροφόρησης κατά του Αρχιπισκόπου Χριστοδούλου,που δρούσαν τότε, και μάλιστα   με κανόνες cosa nostra,και  εξαπέλυσε μία οξυτάτη επίθεση κατά του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου,άνευ λόγου και αιτίας, αποκαλώντας τον... "χουντικό και σταγονίδιο, αναδειχθέν από το στρατιωτικό καθεστώς ως αρχιγραμματέας(ποτέ δεν διετέλεσε Αρχιγραμματεύς παρά μόνον Γραμματεύς ) του χουντικού.. Αρχιεπισκόπου  Ιερωνύμου του Α ´...."
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τότε όχι μόνο δεν λούφαξε από τον.. φόβο, για τις αστειότητες που εξεστόμισε  σε τηλεοπτικές δηλώσεις ο  αείμνηστος, προεδρικός και.. εκσυγχρονιστής τότε, Βαγγέλης Γιαννόπουλος, αλλά έκανε κάτι πολύ πιο σπουδαίο και γενναίο, που  ακόμη και  οι εχθροί του ( εντός και εκτός Ιεραρχίας)  παραμιλούσαν :  Πήρε   ένα ελικόπτερο και μετέβη, την επομένη το πρωί  στην Τήνο , στα Υστέρνια, όπου ευρίσκεται ο τάφος του αειμνήστου μεγάλου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου  Α ´ του Κοτσώνη, και ετέλεσε Τρισάγιο!
Και την κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου- όπως και κάθε του κίνηση την εποχή εκείνη- την κάλυψαν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί , τοπικοί και διεθνείς !
Και αυτό το θυμίζουμε για την ιστορία! Διότι έτσι ακριβώς φέρονται οι ελεύθεροι άνθρωποι και οι απαλλαγμένοι από σκοπιμότητες και φτηνά  πολιτικά παιχνίδια, εκκλησιαστικοί άνδρες- ηγέτες!