> Voliotaki: ΚΙΝΗΣΗ "ΜΑΤ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΦΙΛΕΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΚΙΝΗΣΗ "ΜΑΤ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΦΙΛΕΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Τη... μπάλα στο τερέν της Πολιτείας έριξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσα στις γιορτές, στέλνοντας το μήνυμα για το πώς σκοπεύει να πορευτεί η ιεραρχία στο μέλλον για τις εκτάσεις που της ανήκουν.

Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου μέσα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του δεν ήταν μόνο μία, ακόμη, προσφορά εκ μέρους της Εκκλησίας στο λαό.

Κάποιοι στο καθιερωμένο εορταστικό ανακοινωθέν «διάβασαν» μόνον ότι η Εκκλησία μετά τα συσσίτια αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και να δώσει στον κόσμο τα μέσα να κερδίσει μόνος του τα προς το ζην....


Άλλοι, ωστόσο, ανέγνωσαν και ένα πολιτικό μήνυμα πίσω από τις γραμμές. «Εμείς σας δίνουμε τη γη της Εκκλησίας, αρκεί η Πολιτεία να κάνει το καθήκον της και να αποδεσμεύσει τα ακίνητά της» είπε, συνοπτικά, ο Αρχιεπίσκοπος.

Η πρότασή του είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ευρωπαϊκά και αμερικάνικα.

Δεν ήταν λίγο, όταν μέχρι πρότινος η Εκκλησία ακουγόταν μόνο στη διεθνή κοινή γνώμη να ζητά φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, αυτή τη φορά να προσφέρει στους νέους γη για να την καλλιεργήσουν και να φύγουν από τα αστικά κέντρα.

«Κάντε το καθήκον σας»

Αν και δεν είχε προηγηθεί καμία επίσημη συζήτηση στο παρελθόν η πρόταση του Αρχιεπισκόπου έγινε δεκτή και από άλλους ιεράρχες.

Ο μητροπολίτης Πατρών δήλωσε πολύ θετικός στην προοπτική του σχεδίου, ενώ και άλλοι μητροπολίτες βλέπουν μεν θετικά την εισήγηση, όμως περιμένουν να τεθεί κάτι πιο επίσημο από τον Αρχιεπίσκοπο στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Οι εκτάσεις που μπορούν να δοθούν από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση σε νέους, για αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.

Μοναδικό αγκάθι στην υλοποίηση του σχεδίου είναι η, εδώ και δεκαετίες, δέσμευσή τους από το ελληνικό δημόσιο που είτε αμφισβητεί την κυριότητα τους από την Εκκλησία, είτε έχουν τέτοιο χαρακτηρισμό (δασικές, χορτολιβαδικές κλπ) που παραμένουν αναξιοποίητες και επί της ουσίας βρίσκονται σε απόλυτο τέλμα.

Ουδείς γνωρίζει αν ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε την συγκεκριμένη πρόταση κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Θεωρείται όμως βέβαιο πως με τη συγκεκριμένη πρόταση η Εκκλησία προσπαθεί να ασκήσει πίεση, βοηθούντος και του κόσμου που θα θελήσει να αξιοποιήσει αυτές τις εκτάσεις, ώστε επιτέλους να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της δεσμευμένης γης της Εκκλησίας.

Με λίγα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος πετά το μπαλάκι στον πολιτικό κόσμο και του ζητά αυτή τη φορά να «πράξει το καθήκον του» απέναντι στον ελληνικό λαό που περνά αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Όχι μόνο για πολύ κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους που θέλουν να αλλάξουν τρόπο ζωής και αναζητούν κάθε πρόσφορο μέσο, αλλά και για να φέρει την εκάστοτε κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να αποδείξει πως η ιεραρχία δεν ζητά την αποδέσμευση των ακινήτων της «για να γεμίσει σεντούκια», όπως είναι η μόνιμη επωδός ορισμένων που εχθρεύονται την Εκκλησία. (romfea.gr)