> Voliotaki: ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Φωτιές ανάβει σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων σε όλη την Ελλάδα η επέκταση του φόρου ακίνητης περιουσίας στις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς όλοι αυτοί εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στα αναγραφόμενα συμβόλαια σε σχέση με την πραγματική, κτηματογραφημένη έκταση που κατέχουν.

 Η απόκλιση αυτή θα οδηγήσει άλλους στο να πληρώσουν λιγότερα κι άλλους, περισσότερα από ό,τι κανονικά θα έπρεπε βάσει της πραγματικής έκτασης που κατέχουν....


 Σε πρώτη φάση οι εκτός σχεδίου ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ανά ιδιοκτησία, οριζόντια, όμως από την επόμενη φορολογική χρήση θα πρέπει να δηλώσουν τις εκτάσεις τους και να φορολογηθούν με βάση αυτές αναλογικά.

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τα ακίνητα που εμφανίζουν απόκλιση μεταξύ συμβολαίων και κτηματογράφησης. Διαφορετικά συμβόλαια Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμη φορά απογυμνώνεται το κράτος που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος ακριβώς κατέχει τι και πόσο θα πρέπει να πληρώσει.

 Το ίδιο το κράτος θα μπορούσε να είχε διευκολύνει τα πράγματα εάν δεν είχαν μείνει για χρόνια στο συρτάρι οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα ενεργοποιούσαν τον νόμο περί συμβατής απόκλισης. Ο νόμος ψηφίστηκε πριν χρόνια, ωστόσο, κανείς δεν προχώρησε ποτέ στην εξειδίκευση του έτσι ώστε να γνωρίζουμε σήμερα το ποια είναι η συμβατή απόκλιση.

 Υπολογίζεται και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία του Κτηματολογίου ότι πάνω από ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχουν συμβόλαια με διαφορετικό εμβαδό από αυτό που κατέχουν κανονικά και εμφανίζεται κατά την κτηματογράφηση. Ένα ακόμη πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με το Κτηματολόγιο περίπου 10% των εκτός σχεδίου ακινήτων, δεν έχουν καν συμβόλαια άλλα κατέχονται μέσω χρησικτησίας.

 Το πρόβλημα εντείνεται περισσότερο καθώς δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που κτηματογραφήθηκαν κατά τα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου, στο τέλος της δεκαετίας του 90 και εμφανίζουν αποκλίσεις σε σχέση με τις αρχικές τους δηλώσεις, ουδέποτε ενημερώθηκαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

 Κι αυτό καθώς η ενημέρωση για την απόκλιση και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες μαζί με την ειδοποίηση για την πληρωμή του τέλους Κτηματολογίου. Όμως ακόμη οι υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για τις πληρωμές κτηματοσήμων εκείνων των πρώτων ιδιοκτητών σε 340 πόλεις και οικισμούς της χώρας.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη για όσους κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και έπειτα και βρίσκονται κυρίως σε αστικά κέντρα και οι οποίοι πλήρωσαν κανονικά το τέλος Κτηματολογίου. Από αυτές τις πρώτες πιλοτικές κτηματογραφήσεις πάντως έχει προκύψει ένας αριθμός περίπου 150.000 ακινήτων τα οποία παραμένουν δώδεκα χρόνια μετά αδήλωτα και εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Βάσει της νομοθεσίας από το 2013 περνούνε πλέον στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. 10άδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που κτηματογρα­φήθηκαν κατά τα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου, εμφανίζουν αποκλίσεις σε σχέση με τις αρχικές τους δηλώσεις. 150 χιλιάδες ακίνητα παραμένουν δώδεκα χρόνια αδήλωτα και εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Βάσει της νομοθεσίας από το 2013 περνούν πλέον στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.