> Voliotaki: Περικοπές στις συντάξεις Δημάρχων και βουλευτών προανήγγειλε ο Βρούτσης

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Περικοπές στις συντάξεις Δημάρχων και βουλευτών προανήγγειλε ο Βρούτσης

 ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Tην κατάργηση των συντάξεων που παίρνουν πρώην δήμαρχοι και κοινοτάρχες και εμμέσως «ψαλίδι» και στις βουλευτικές συντάξεις, προαναγγέλει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
 
«Θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν όλες οι συνταξιοδοτικές προνομιακές παροχές (διπλές, τριπλές συντάξεις, κ.λπ.) στους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρόεδροι κοινοτήτων, δήμαρχοι, νομάρχες) και, προφανέστατα, στους βουλευτές, με τον τρόπο που έχει περιγραφεί στην προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας» λέει χαρακτηριστικά ο κ Βρούτσης....


Αναφέρει πως «έχουν ήδη αποκαλυφθεί πάνω από 11.000 περιπτώσεις πλασματικών συντάξεων (πλην δημοσίου) που επιβάρυναν τα δημόσια ταμεία με περίπου 114 εκ. ευρώ. Ο έλεγχος συνεχίζεται και πιστεύω ότι η αρχική μας εκτίμηση για ετήσια εξοικονόμηση 430 εκ. ευρώ θα αποδειχθεί τελικά, μάλλον, συντηρητική».

Σε ότι αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη, τονίζει πως «προβληματίζομαι έντονα για το εάν, αυτή τη χρονική στιγμή, μια τέτοια αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη είναι σκόπιμη, από δημοσιονομική και κοινωνική σκοπιά. Πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ότι υφίσταται νομοθετημένη υποχρέωση της χώρας να επανεξετάσει το 2020 τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, εναρμονίζοντάς τα με το προσδόκιμο επιβίωσης. Το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι τότε, ούτως ή άλλως, θα πηγαίναμε στα 67 χρόνια. Στην περίπτωση, πάντως, που κάτι τέτοιο προκριθεί ως λύση ανάγκης, ήδη από σήμερα, θα πρέπει να καταργηθεί αυτή η ρήτρα επανεξέτασης των ορίων το 2020».

Αν και αναγνωρίζει ότι το ύψος των αποζημιώσεων στην ελλάδα είναι μεγαλύτερο από τον κοινοτικό μέσο όρο, διαφωνεί με την νέα μείωσή τους, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν θα θιγούν κατώτατος μισθός και δώρα στον ιδιωτικό τομέα.