> Voliotaki: Η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά στην Ελλάδα αν δεν ισχύσουν οι αποφάσεις της Συνόδου

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά στην Ελλάδα αν δεν ισχύσουν οι αποφάσεις της Συνόδου

Η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά στην Ελλάδα αν δεν ισχύσουν οι αποφάσεις της Συνόδου
  Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθηναΐδα στο Γκάζι.

Σύγκρουση με την κυβέρνηση...

Χωρίς περιστροφές και σε υψηλούς τόνους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «αν δεν ισχύσει και για την Ελλάδα ό,τι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία, η τρόικα δεν έχει καμία δουλειά να έρθει στην Ελλάδα», κάνοντας έτσι αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των δύο μεσογειακών χωρών.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βημά παραπέρα, ο κύριος Τσίπρας απαίτησε αν «αυτό δεν ισχύσει, (σ.σ. η Ελλάδα) να προβάλλει βέτο στο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο».

Από το βήμα της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ηγέτης του σχήματος είπε ότι αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η Ελλάδα θα είχε κερδίσει τουλάχιστον όσα και τα άλλα δύο κράτη του Νότου.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έδινε διαφορετική εικόνα στην Ευρώπη, προσέθεσε ο νεαρός πολιτικός, ο οποίος αφού ευχήθηκε «περαστικά» στον πρωθυπουργό, κατηγόρησε τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη για φυσική (τους δύο τελευταίους) και ουσιαστική (όλους) απουσία από την αίθουσα της Συνόδου και τις διακυβεύσεις της.

Αν μη τι άλλο, μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, «δε θα παρενέβαινε στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με επιστολές υποτέλειας και δουλοπρέπειας. Επιστολές που διαβεβαιώνουν την προσήλωση της κυβέρνησης στην καταστροφική πολιτική των Μνημονίων και της ύφεσης. Που χαραμίζουν μέσα σε λίγες μέρες όσα ο λαός μας με τις διεκδικήσεις αλλά και με την ψήφο του κέρδισε, το προηγούμενο διάστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους συντρόφους του επεσήμανε ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν διαφορετικό, ήδη σήμερα η Ελλάδα θα ήταν «βασική συνιστώσα της συμμαχίας του Νότου» και όχι «το μαλακό μαξιλαράκι για την κυρία Μέρκελ».

Από τα λεκτικά βέλη Τσίπρα δεν ξέφυγαν ούτε οι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος, καθώς διαπίστωσε πως «όχι μόνο δεν τους καίγεται καρφί αν θα φεσώνεται ο έλληνας φορολογούμενος για να σώσουν τις τράπεζές τους, μη σας πω αντίθετα ότι τους τρομάζει η ιδέα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης, αφού έτσι πιθανώς θα μπουν εμπόδια στο σκάνδαλο της διατήρησης των χαρτοφυλακίων από τους ίδιους. Όχι πως αν κάτι τέτοιο κερδηθεί, θα έχουμε σωθεί από την κρίση. Αλλά τουλάχιστον θα σταματούσαν τα λεφτά και τα χρέη του ελληνικού λαού να χρησιμοποιούνται για να διασωθούν χρεοκοπημένοι τραπεζίτες».


Δομική αντιπολίτευση και μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή έχει σκοπό αφενός να συζητήσει την πολιτική απόφαση αφετέρου να εγκρίνει το σχέδιο για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από συνεργατικό σχήμα σε ενιαίο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η κριτική προς την κυβέρνηση αναφορικά με τα της Συνόδου Κορυφής καταδεικνύει τη στάση που πρόκειται να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το επόμενο διάστημα. Άλλωστε για τον κύριο Τσίπρα, η παρούσα «μνημονιακή κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να είναι μία σύντομη παρένθεση στην αποφασιστική πορεία του λαού για χειραφέτηση».

Όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή ΚΠΕ του ΣΥΝ στον ίδιο χώρο, όπου και έγινε διάλογος επί τω ίδιων κειμένων που θα συζητηθούν και στην ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πρόθεση του σχήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι η άσκηση δομικής και αποφασιστικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο ενός νέου τρόπου αντίληψης, όπως τονίζεται, αναφορικά με το ρόλο και της υποχρεώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κύριος Τσίπρας επέμεινε και στο σκέλος της ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως, τονίστηκε, ήρθε η ώρα να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσα από μία βαθειά πολιτική διαδικασία, στην οποία άμεση εμπλοκή θα έχει η κοινωνία, τα μέλη και οι φίλοι του εγχειρήματος.

Βάσει ενός αρχικού σχεδιασμού, σύντομα θα ξεκινήσει η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την είσοδο σε μία μεταβατική περίοδο ενός έτους, η οποία θα τερματιστεί με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα.

Μέχρι το συνέδριο θα έχουν προηγηθεί ανοιχτές δημοκρατικές συνελέυσεις έως και τον Οκτώβριο, όταν και θα συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο, απαρτιζόμενο απ' όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την προοπτική της ενιαιοποίησης.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα ναι παράλληλα και Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, που όπως προσδοκούν στο ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει σ' ένα «πολυτασικό και πλουραλιστικό» κόμμα.