> Voliotaki: CNN : ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ;

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

CNN : ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ;

Σε καυστικό του άρθρο, το αμερικανικό δίκτυο CNN επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που θεωρεί ότι βρίσκεται στα χείλη των Ευρωπαίων: 

«γιατί να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;». «Η Ελλάδα μπορεί να μας έδωσε την λέξη δημοκρατία και πολλά από τις αρχές της κοινωνίας....


 Τώρα όμως είναι ο «άρρωστος της Ευρώπης» και οι λαοί άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών ρωτούνται αν αξίζει να σωθεί με περισσότερα δισ. από τα χρήματά τους. Εν ολίγοις το επιχείρημά τους είναι αυτό:

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα γλιστρήσει ατιμωτικά εκτός ευρωζώνης;» γράφει το Cnn, αναφέροντας ότι η Ελλάδα με γεωστρατηγικούς όρους, θεωρείται πλέον περιφερειακή. «Δεν έχει αποθέματα πετρελαίου και βασίζεται στην γεωργία και τον τουρισμό…Αντιστοιχεί μόλις στο 5% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι παρόλο που η πλειψηφία των Ελλήνων- περίπου το 70%- τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, ένα σεβαστό ποσοστό ψήφισε κόμματα που θεωρούνται «αντι-μνημονιακά», θεωρώντας ότι η συνταγή που τους έχει επιβληθεί επιδεινώνει την κατάσταση.

«Τα ατέλειωτα πακέτα διάσωσης είναι έξυπνη πολιτική ή απλώς διαιωνίζουν την κρίση, καθώς το νέο χρέος αντικαθιστά το παλιό;» αναρωτιέται ο αρθογράφος, αναφέροντας την άποψη που θέλει την Ελλάδα να μην γίνεται ποτέ ανταγωνιστική όσο χρησιμοποιεί το ευρώ.

Παράλληλα επισημαίνεται η άποψη του αμερικανού οικονομολόγου Κένεθ Ρόγκοφ, ο οποίος πρότεινε η Αθήνα να λάβει ένα είδος «άδειας» από την ευρωζώνη, διατηρώντας παράλληλα την θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επανεισαγωγή μιας υποτιμημένης δραχμής «που θα έδινε τρομερή ώθηση στον τουρισμό».