> Voliotaki: Τρεις κινήσεις για να σωθεί η παρτίδα των εσόδων τον Ιούνιο

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Τρεις κινήσεις για να σωθεί η παρτίδα των εσόδων τον Ιούνιο

Τρεις κινήσεις για να σωθεί η παρτίδα των εσόδων τον Ιούνιο

Ολοένα και πιο ψηλά βάζει τον πήχη για τα προσδοκώμενα έσοδα του Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς.

Η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως όσο τα ταμεία αδειάζουν τόσο οι απαιτήσεις αυξάνουν, αν και οι πιθανότητες να ικανοποιηθούν είναι πλέον ελάχιστες.

Για παράδειγμα, στις μεγάλες εφορίες της χώρας έχει μπει ο στόχος των 400 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να συγκεντρώσουν μέσα στις επόμενες 30 μέρες....


Ανάλογος είναι ο στόχος και για τα μεγάλα τελωνεία, ενώ είναι άγνωστο που ακριβώς τίθεται ο πήχης για τις μικρότερες ΔΟΥ. Ωστόσο το ζητούμενο παραμένει: τι απ όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γίνει; Εκ του αποτελέσματος, η απάντηση που δίνεται είναι «μάλλον ελάχιστα».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Μάιος θα κλείσει μάλλον μηδενικός για τα κρατικά ταμεία, ενώ οι εκτιμήσεις που γίνονται για τον Ιούνιο είναι ότι θα «γυρίσει» αρνητικός πάνω από 1 δις ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι από κάπου θα πρέπει να βρεθούν άμεσα λεφτά για να καλυφθεί η εν λόγω «μαύρη τρύπα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σενάρια που εξετάζονται στο ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις, πριν τους «πάρουν από κάτω», είναι του «εσωτερικού δανεισμού» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της αύξησης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων μέσα στο 30ημερο που ακολουθεί.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, όμως, υπάρχουν γνωστά νομικά κωλύματα, τα οποία κάνουν τη ζωή του οικονομικού επιτελείου δύσκολη.
Κοινώς τα projects δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμα γι αυτό και στο υπουργείο πιέζουν ακόμα περισσότερο τους εφόρους για να μαζέψουν, τουλάχιστον αυτοί, όσα περισσότερα έσοδα μπορούν, μπας και σωθεί η παρτίδα.