> Voliotaki: Να γιατί θέλουν να γίνουν βουλευτές!

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Να γιατί θέλουν να γίνουν βουλευτές!

Να γιατί θέλουν να γίνουν βουλευτές!
 Ερωτήματα στους απλούς πολίτες-ψηφοφόρους προκαλεί η προθυμία πολλών να κατέβουν υποψήφιοι παρά την απαξίωση που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα, αλλά και οι επιθέσεις με γιαούρτια, νεράντζια κλπ εναντίον εκπροσώπων κι όχι μόνο, του κοινοβουλίου.

Η απάντηση είναι απλή, διότι είναι πολλά τα προνόμια αλλά και τα λεφτά της βουλευτικής αποζημίωσης....


Εν μέσω κρίσης και Μνημονίου το μηνιάτικο για τους βουλευτές φτάνει ή και ξεπερνά τις 6.700 ευρώ.
Συνολικά οι 324 βουλευτές και ευρωβουλευτές μάς κοστίζουν ετησίως ούτε λίγο ούτε πολύ 62.507.900 ευρώ! Σύμφωνα με στοιχεία μέχρι το 2008 η αποζημίωση των βουλευτών αυξήθηκε κατά 64 φορές και οι συνολικές δαπάνες της Βουλής κατά 174 φορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1975 ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου ήταν μόλις 1,09 εκατ. ευρώ και το 2008 εκτοξεύτηκε στα 170 εκατ.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός βουλευτή είναι λίγο πιο πάνω από 6.100 ευρώ και αγγίζει ή υπερβαίνει τα 6.700 ευρώ λόγω της συμμετοχής του σε μία ή και περισσότερες επιτροπές. Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μείωσε στο μισό τη συγκεκριμένη αποζημίωση, δηλαδή στα 125 ευρώ.

Παραθέτουμε μόνο μερικές από τις διευκολύνσεις και τις «έξτρα» αμοιβές των εθνοπατέρων.
* Κάθε βουλευτής που εκλέγεται στην επαρχία λαμβάνει επιπρόσθετα 1.000 ευρώ το μήνα για την ενοικίαση διαμερίσματος ή οικίας.

* Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω της ανάγκης για «επικοινωνίας» με τους ψηφοφόρους τους.

* Οι βουλευτές δικαιούνται 104 αεροπορικών εισιτηρίων κάθε χρόνο και απεριόριστες δωρεάν μετακινήσεις με τα ΚΤΕΛ και τον ΟΣΕ.

* Φυσικά δεν πληρώνουν διόδια.

* Όλοι οι βουλευτές έχουν τηλεφωνική ατέλεια, δηλαδή δωρεάν τηλεφωνικές συνδέσεις.
* Και οι 300 (συν 24 ευρωβουλευτές) απαλλάσσονται μέρος του φόρου που συνήθως είναι της τάξεως των 3000 ευρώ ετησίως.

* Κάθε βουλευτής δικαιούται στο γραφείο του τέσσερις συνεργάτες, έναν ειδικό σύμβουλο και έναν συνοδό αστυνομικό που στην πορεία γίνονται δύο και τρεις. Το κόστος κάθε υπαλλήλου που απασχολεί είναι στην χειρότερη 1.500 ευρώ το μήνα, γεγονός που ανεβάζει ιλιγγιωδώς το κόστος συντήρησης των μελών του Κοινοβουλίου που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Παρόλα αυτά αν ο λαός «μαυρίσει» έναν υποψήφιο, ο οποίος ωστόσο έχει διατελέσει βουλευτής επί 4ετία, τότε αποστρατεύεται με σύνταξη 4.800 ευρώ το μήνα!