> Voliotaki: Eκατοντάδες εκατόμμυρια ευρώ μας ζητά πίσω η Ε.Ε!

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Eκατοντάδες εκατόμμυρια ευρώ μας ζητά πίσω η Ε.Ε!

Άρχισαν τα όργανα!Την επιστροφή 424,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντόκως, αξιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το ποσό αφορά σε «παράνομες» - όπως αναφέρεται - κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες την περίοδο 2008-2009!

Στις αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα....


Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «στις πληρωμές αυτές δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί που συνόδευσαν τις πληρωμές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλήθηκε άμεσα στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας».

Μάλιστα αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387 εκατ. ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008, φθάνοντας έτσι το συνολικα τα 802 εκατ. ευρώ, στην συνέχεια όμως έγιναν δεκτές τα επιχερήματα των ελληνικών αρχών, ρίχνοντας το ποσό στα 424,8 εκατ. ευρώ, το οποίο θα βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματα!

Μάλιστα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, έδωσε ήδη εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης της απόφασης ,ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

Να σημειώσουμε πως οι κοινοτικές επιδοτήσεις της ελληνικής γεωργίας ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ κατ΄έτος, πέραν των εθνικών χρηματοδοτήσεων του κλάδου.