> Voliotaki: «Μονόδρομος» τα καταναλωτικά με προσημείωση

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

«Μονόδρομος» τα καταναλωτικά με προσημείωση

Στα καταναλωτικά δάνεια με εξασφάλιση «σπρώχνουν» τώρα οι τράπεζες παλιούς και νέους δανειολήπτες. 

Με «καρότο» τα χαμηλότερα επιτόκια –που έχουν πέσει ακόμα και στο 6%- και τις μικρότερες δόσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ουσιαστικά αναγκάζουν τους πελάτες τους να προσημειώσουν περιουσιακά τους στοιχεία, κινδυνεύοντας όμως έτσι να «χάσουν το σπίτι τους» αν δεν είναι συνεπείς στις δόσεις τους.
Πρόκειται για τη νέα «γραμμή» που εφαρμόζουν οι τράπεζες, , προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, με όσο το δυνατόν περισσότερες εξασφαλίσεις.

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες βελτιώνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, καθώς δάνεια με προσημείωση θεωρούνται πιο «σίγουρα» σε σχέση με αυτά που δεν έχουν καμία εγγύηση.

Ουσιαστικά δηλαδή, επιχειρούν να «καλλωπίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους, «ξεπλένοντας» και ανακυκλώνοντας τα παλιά δάνεια με ευνοϊκότερους γι’ αυτές όρους.

Και αυτό γιατί οι επισφάλειες στα καταναλωτικά δάνεια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 20% ή και το 25% μέχρι το τέλος του 2012.

Με τη νέα τακτική τους αυτή όμως οι τράπεζες δημιουργούν μια ακόμα μεγαλύτερη βόμβα, καθώς αν «σκάσουν» οι εξασφαλίσεις, εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό για χρέη λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κτηματαγορά και την ευρύτερη οικονομία.

Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες δελεάζουν τους υποψήφιους πελάτες με χαμηλότερο κόστος χρήματος –καθώς τα επιτόκια ξεκινούν από το 6%- και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, ώστε οι μηνιαίες δόσεις να είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τα «απλά» καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.