> Voliotaki: «Φορολογικός εφιάλτης» τα νέα τεκμήρια διαβίωσης

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

«Φορολογικός εφιάλτης» τα νέα τεκμήρια διαβίωσης

Κριτική στην πολιτική των φοροεπιδρομών που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, μέσω 14 φορολογικών νομοσχεδίων, άσκησε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και με τη διευκρίνιση ότι «η ανακοίνωση των νέων επαχθών τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2011 απορρέει από τον ήδη ψηφισμένο Ν. 3896/2011, που η Ν.Δ. δεν ψήφισε».

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης,... υπογραμμίζει ότι «η αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου επί 2,5 χρόνια να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, έχει αφενός αποδομήσει πλήρως τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και αφετέρου έχει μετατρέψει το φορολογικό σύστημα σε μηχανισμό φοροεπιδρομών» που λειτουργεί οριζόντια και άδικα «όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα τεκμήρια διαβίωσης». Κατά τη Νέα Δημοκρατία, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτέλεσε «πρόσχημα» για την καθιέρωση των τεκμηρίων διαβίωσης, «που όχι μόνο έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο, αλλά έχουν πλέον μετατραπεί σε ''φορολογικό εφιάλτη'', καθώς επιβάλλονται αδιάκριτα και προσδιορίζουν υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα, ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας».

«Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε αξιοποιήσει τον χαμένο χρόνο, θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που όχι μόνο θα είχε αποδώσει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά θα είχε επιπλέον διαμορφώσει και κλίμα φορολογικής δικαιοσύνης» σημειώνει ο κ. Βρούτσης, αντιπαραθέτοντας στην ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική την πρόταση της Ν.Δ., που περιλαμβάνει -όπως υπενθυμίζει- μέτρα όπως:

• η ηλεκτρονική διακυβέρνηση
• το ηλεκτρονικό προφίλ για τον κάθε φορολογούμενο
• η σύνδεση της Γ.Γ.Π.Σ. με τις τράπεζες και τις Δ.Ε.Κ.Ο.

Μέτρα που θα έδιναν, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ., «τη δυνατότητα της κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης και την αντικατάστασή τους με τις πραγματικές δαπάνες του κάθε φορολογούμενου», με στόχο τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για την επιβολή των σημερινών «άδικων, οριζόντιων και αδιάκριτων φορολογικών επιδρομών».