> Voliotaki: Διαβάστε πώς η Άμεση Δημοκρατία «τρομοκρατεί» τους πλούσιους στην Ελβετία

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Διαβάστε πώς η Άμεση Δημοκρατία «τρομοκρατεί» τους πλούσιους στην Ελβετία

Διαβάστε πώς η Άμεση Δημοκρατία «τρομοκρατεί» τους πλούσιους στην ΕλβετίαΠανικός έχει καταλάβει τους πλούσιους της πλούσιας Ελβετίας, οι οποίοι κάνουν ουρές στα συμβολαιογραφεία να μεταβιβάσουν, με δωρεές ή γονικές παροχές στους κληρονόμους τους τις περιουσίες τους.

Όπως γράφει το kentri.gr, αφορμή του πανικού αποτέλεσε η πρωτοβουλία κίνησης πολιτών αριστερών και Χριστιανοδημοκρατικών κύκλων για επιβολή φόρου κληρονομίας 20% από 1η Ιανουαρίου 2012, στις μεγάλες περιουσίες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ελβετικής τηλεόρασης μόνο στο καντόνι της Ζυρίχης, μεταβιβάστηκαν περιουσίες αξίας τουλάχιστον 10 δισ.


Κατά πόσον δικαιολογείται αυτός ο πανικός, σήμερα κανείς δεν γνωρίζει, καθώς αυτή η πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών βρίσκεται ακόμη στην αρχή και δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει τον αριθμό των απαραίτητων 100.000 υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αυτό που έχει ανησυχήσει τους πλούσιους, είναι μία ρήτρα που περιλαμβάνεται σ΄αυτή την πρόταση δημοψηφίσματος και προβλέπει αναδρομική ισχύ από 1.1.2012.

Αν υπερψηφιστεί η πρόταση από την πλειοψηφία των Ελβετών και γίνει νόμος δεν θα έχουν κανένα περιθώριο να τον παρακάμψουν.

Αυτό που φοβίζει ακόμη περισσότερο του πλούσιους είναι ότι σύμφωνα με την πρόταση, τα δύο τρίτα του φόρου θα πηγαίνουν στο ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης, κάτι που δίνει μεγάλες πιθανότητες υπερψήφισης της πρότασης. Σύμφωνα με την πρόταση κληρονομιές κάτω των δύο εκατομμυρίων ευρώ θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αφορολόγητες.

Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα κερδίσει από τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών. Σύμφωνα με τα επίκαιρα στοιχεία θα επιβαρυνθούν μόνο 80.000 άτομα ή 1,7% των φορολογούμενων.
Αντίθετα από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα όπου φορολογείται η πλειοψηφία, για να μένει στο φορολογικό απυρόβλητο η μειοψηφία των πλουσίων.