> Voliotaki: To ΔΝΤ ενισχύει το ρόλο του στην Ευρωζώνη

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

To ΔΝΤ ενισχύει το ρόλο του στην Ευρωζώνη

To ΔΝΤ ενισχύει το ρόλο του στην ΕυρωζώνηΜετά από την επίσημη είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε Ελλάδα και έπειτα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, ο ρόλος του στην Ευρωζώνη γίνεται ακόμα πιο ισχυρός.

Μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Ισπανία φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ουάσιγκτον, την έδρα του Ταμείου, για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης, παρά τις διαψεύσεις και από τις δύο πλευρές...

Επιπλέον χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχύσουν το οπλοστάσιο του ταμείου διάσωσης EFSF, χωρίς όμως να διευκρινίσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέτει και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν επιπλέον βοήθεια από το ΔΝΤ.

Τι αποφάσισε το Eurogroup

Το Eurogroup κατέληξε σε λεπτομερές σχέδιο να ασφαλιστούν τα πρώτα 20-30% κάθε νέας ομολογιακής έκδοσης από χώρα της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης, καθώς και να ιδρύσουν ομολογιακά κεφάλαια για να προσελκύσουν επενδύσεις τρίτων σε ευρωπαϊκό χρέος.

Και τα δύο αυτά σχέδια προβλέπεται να έχουν υλοποιηθεί έως τον Ιανουάριο. Έτσι θα μπορέσουν να μοχλευθούν τα 250 δις ευρώ περίπου που θα διαθέτει το EFSF μετά τη χρηματοδότηση του σχεδιαζόμενου δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλόντ Γιούνκερ.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Στόχος είναι να συμπράξει και το ΔΝΤ στη στήριξη της ευρωζώνης, παράλληλα με το EFSF, είπε ο Γιούνκερ.

"Συμφωνήσαμε να εξεταστεί γρήγορα η ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ μέσω διμερών δανείων, σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε από τη Σύνοδο των G20 στις Κάννες, έτσι ώστε να μπορέσει το ΔΝΤ να παράσχει βοήθεια ανάλογη με αυτή της νέας δύναμης πυρός του EFSF".

Ο Γιούνκερ δεν θέλησε να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό για το οριστικό ύψος των κεφαλαίων του EFSF. "Δεν μπορώ να αναφέρω ένα ποσό για τη μόχλευση γιατί πρόκειται για μία διαδικασία. Δεν πρόκειται να δώσουμε 100 δις. τον άλλο μήνα -- τα χρήματα θα τα χρειαζόμαστε στην πορεία", είπε.

Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την άποψη ότι πιθανώς να χρειαστεί να παράσχει περισσότερη βοήθεια το ΔΝΤ, ενδεχομένως υποβοηθούμενο από ευρωπαϊκά κράτη.