> Voliotaki: Ιστορική συμφωνία για παγκόσμια ενίσχυση της ρευστότητας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ιστορική συμφωνία για παγκόσμια ενίσχυση της ρευστότητας

Με συντονισμένη κίνηση-ματ απαντούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου στην κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve), σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημιούργησαν ένα σχέδιο μείωσης των τιμών στα swaps του δολαρίου, το οποίο σημαίνει με απλά λόγια ότι οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται σε δολάρια με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Οι πιστωτικές αυτές γραμμές επεκτάθηκαν ως την 1η Φεβρουαρίου του 2013, έτσι ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτούνται φτηνότερα, για να είναι σε θέση να αυξήσουν την πρόσβαση σε φτηνότερο χρήμα της πραγματικής οικονομίας αλλά και των πελατών των εμπορικών τραπεζών που πλέον θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη και φτηνότερη ρευστότητα.

Η ανακοίνωση Τύπου της FED τονίζει ότι στόχος της παρέμβασης αυτης είναι η «ελάφρυνση των πιέσεων στις αγορές χρήματος».

Άμεση ήταν η ανταπόκριση στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να αποτιμούν δεόντως την ανέλπιστα θετική αυτή εξέλιξη. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει περί το 5% ενώ ανάλογη είναι η εικόνα για όλες τις βασικές αγορές.