> Voliotaki: «Κίνηση για την 4η Δημοκρατία» ιδρύει η «κλίκα των τεσσάρων»

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Κίνηση για την 4η Δημοκρατία» ιδρύει η «κλίκα των τεσσάρων»

«Κίνηση για την 4η Δημοκρατία» ιδρύει η «κλίκα των τεσσάρων»Ο Ανεξάρτητος Χώρος Έκφρασης για την Παρέα του ’80, γνωστός ως ΠΑΣΠ ’80, μετονομάστηκε την Τρίτη το βράδυ σε «Κίνηση για την 4η Δημοκρατία». Στο μπαρ Baccaro, στην οδό Σοφοκλέους, κατατέθηκαν «5 + 1 θέσεις» για «συζήτηση και δράση σε δύσκολους καιρούς…», υπό την αισθητή παρουσία των Διαμαντοπούλου – Λοβέρδου – Ραγκούση – Μόσιαλου. 

Στην εκδήλωση η οποία διεξήχθη στο κέντρο της Αθήνας παρευρέθηκαν οι «4» με τα επιτελεία τους, οι οποίοι επέλεξαν να μην τοποθετηθούν από το βήμα της εκδήλωσης, παρά να αφήσουν να εκφραστούν στελέχη από τη βάση του ΠΑΣΟΚ.  


Το «παρών» έδωσε και σειρά βουλευτών του κόμματος, ανάμεσα τους οι κ.κ. Βουδούρης, Καρύδης, Βλαντής, Καρανίκας, Θαν.Οικονόμου, Ρήγας, Παρασύρης και η κ. Ρενταρή – Τέντε.

Πολλές ήταν οι απόψεις οι οποίες διατυπώθηκαν από τα συγκεντρωμένα στελέχη, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διακήρυξαν «το τέλος του παλαιού καθεστώτος», της «μεταπολίτευσης και της 3ης ελληνικής δημοκρατίας».

Είναι χαρακτηριστικές φράσεις όπως «το ΠΑΣΟΚ αυτοπαγιδεύτηκε στο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» το οποίο αποδείχθηκε εξωπραγματικό», «ποτέ δεν εκπονήθηκε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης», «ο χώρος μας πληγώνει και μας προδίδει», «το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει κοινωνικές δυνάμεις να εκφράσει», «χρειάζεται συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο», «είναι απαράδεκτη η συμμετοχή της ακροδεξιάς στη σημερινή κυβέρνηση».

Πάντως, εκφράστηκαν και πεποιθήσεις σύμφωνα με τις οποίες «τα τελευταία 2 χρόνια αποτέλεσαν την πιο γόνιμη πολιτική περίοδο» ή «κακώς προσωποποιούνται οι ευθύνες στον Παπανδρέου, έχουν και οι υπουργοί ευθύνες».

Πριν από την έναρξη της συζήτησης, διανεμήθηκε φυλλάδιο το οποίο επισημαίνει την «αδράνεια ως τη μεγαλύτερη απειλή» και διαμηνύει ότι δεν είναι επιθυμητή «μια αποσυναγωγή, περιθωριοποιημένη χώρα». Εκτός από τις θυσίες του ελληνικού λαού, στο κείμενο γίνεται λόγος για «μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού, να προστατεύσει τους πολίτες από την πλήρη κατάρρευση της χώρας».

Ωστόσο, προστίθεται ότι «δύο ολόκληρα χρόνια μετά βρισκόμαστε και πάλι στο χείλος της καταστροφής» λόγω «της αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί, από πολιτική και διαχειριστική άποψη, στις απαιτήσεις της κρίσης» και παρατηρείται «μετάθεση της πρωτοβουλίας και της ευθύνης στο Μνημόνιο και τους δανειστές μας», «αναβλητικότητα και αδράνεια στην πραγμάτωση διακηρυγμένων στόχων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατατέθηκαν και αναλύθηκαν «5+1 θέσεις»:

1. Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με συλλογική υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη
2. Ο ιδιωτικός τομέας ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης
3. Συμμαχία ευθύνης
4. Εκστρατεία κατά της διαφθοράς
5. Πολιτικό σύστημα: Υπεράσπιση της πολιτικής και των ιδεών
6. Ενότητα, όχι κατακερματισμός της δημοκρατικής παράταξης

Ανάμεσα σε άλλα, προκρίνονται η κατάργηση του πρωθυπουργο-κεντρικού μοντέλου, η έκφραση από το ΠΑΣΟΚ των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους, η κοινωνικά δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών, ο περιορισμός της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Κεντροαριστεράς στη συγκρότηση της συμμαχίας ευθύνης και μέτρα για την ανατροπή της κουλτούρας της μικρής διαφθοράς στην καθημερινότητα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η γνωστή ως «ΠΑΣΠ ’80» -η οποία φέρεται να αποτελεί ένα «ανοικτό δίκτυο», ένα «ηλεκτρονικό think tank»- μετονομάστηκε υπό το βλέμμα των «4» σε «Κίνηση για την 4η Δημοκρατία» (K4Δ).