> Voliotaki: Μόνο το 5% θα βάζει η Ελλάδα στα επενδυτικά προγράμματα

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μόνο το 5% θα βάζει η Ελλάδα στα επενδυτικά προγράμματα

Σε εφαρμογή πρόκειται να τεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και για όλα τα προγράμματα η πρόταση της Κομισιόν για μείωση της εθνικής συμμετοχής έξι κρατών-μελών της Ε.Ε. Πρώτη στη λίστα φιγουράρει η Ελλάδα, της οποίας η συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», Αλιεία κ.λπ.) θα μειωθεί από το 15% στο 5% και αντίστοιχα θα αυξηθεί η κοινοτική ποσοστιαία συμμετοχή από 85% σε 95%....
Το πρόβλημα είναι ότι από πλευράς χρημάτων δεν θα υπάρξει αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων, άρα η συνολική δημόσια δαπάνη θα μειωθεί. Βέβαια, σε σχέση με το να μην υλοποιηθούν ποτέ τα προγράμματα, λόγω έλλειψης χρημάτων από την ελληνική πλευρά, είναι καλύτερη η απλή μείωση της δημόσιας δαπάνης.

Στη ρύθμιση αυτή, θα ενταχθούν και τα Σχέδια Βελτίωσης. Έτσι, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το θέμα των αξιολογήσεων και των εγκρίσεων, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να υπολογίσει εξαρχής το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος και το πόσες αιτήσεις (από τις 7.700) θα μπορέσει να ικανοποιήσει. Να διευκρινίσουμε ότι η αλλαγή στη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης δεν αλλάζει το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής, το οποίο παραμένει περίπου στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού, ανάλογα με την περίπτωση.

Πηγή:agronews