> Voliotaki: Reuters: H Ελλάδα εξετάζει την έκδοση 100ετούς ομολόγου!

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Reuters: H Ελλάδα εξετάζει την έκδοση 100ετούς ομολόγου!

Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει πως εξετάζεται η ανταλλαγή των πιο βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία με νέα ομόλογα, που θα αποπληρώνονται μετά από 100 χρόνια, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους.

Το σενάριο αυτό πέφτει στο τραπέζι και εξετάζεται από την Ελληνική πλευρά, μετά από το παράδειγμα του Μεξικού, και με δεδομένη την ισχυρή ζήτηση που προέκυψε πριν από λίγες εβδομάδες, κατά την έκδοση 100ετούς ομολόγου της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Ένα ελληνικό 100ετές ομόλογο μπορεί να φανεί ελκυστικό στους επενδυτές γιατί...
δεν θα επηρεάζεται τόσο όσο άλλοι, πιο βραχυπρόθεσμοι τίτλοι, από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά του, θα ήταν και η υψηλή ρευστότητα, σημειώνει το Reuters

Επιπλέον η έκδοση ενός 100ετούς ομολόγου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές: Τα προβλήματα ρευστότητας και φερεγγυότητας της Ελλάδας έχουν λάβει τέλος για ένα πολύ μεγάλο διάστημα.

Τραπεζίτης που μίλησε στο Reuters εξήγησε ότι το 100ετές ομόλογο που εξετάζεται θα μπορούσε να δομηθεί όπως τα Brady Bonds, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής, κατά τη δεκαετία του 1980.

Τα ομόλογα αυτά, που ήταν κυρίως 30ετούς διάρκειας, ήταν μερικώς εγγυημένα με αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν έως το 2020 όπως αποφασίστηκε στην Σύνοδο του Ιουλίου, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ομόλογα διάρκειας έως 30 χρόνων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, οι ομολογιούχοι θα δεχτούν haircut της τάξης του 21%.
  www.newscode.gr