> Voliotaki: ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Ανοίγουν οι πόρτες των νοσοκομείων ειδικού καθεστώτος – Ωνασείου, Ερρίκος Ντυνάν και Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκης – αλλά και της κλινικής τους Ολυμπιακού Χωριού στους ασφαλισμένους της χώρας.

Αυτή είναι η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία είχε σήμερα συνάντηση με την τρόικα.

Κατά την διάρκεια των 45 λεπτών, όσο δηλαδή διήρκησε η συνάντηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τους επικεφαλής των κλιμακίων ελέγχου ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ στο πλαίσιο της αξιολόγησης της...
εφαρμογής του προγράμματος βοήθειας τη χώρας ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, τα οικονομικά της υγείας μπήκαν στο μικροσκόπιο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές του συστήματος υγείας και την εξέλιξη των σχετικών οικονομικών δεδομένων.

Πάντως και παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες υγείας βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικα, εξ’ αιτίας της σπατάλης των περασμένων ετών, από ό,τι φαίνεται το υπουργείου Υγείας πέρασε τις εξετάσεις καθώς οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και στόχων.

Αναλυτικότερα, το οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων δείχνει ότι ο στόχος της εξοικονόμησης 300 εκατ. ευρώ για το 2011 έχει επιτευχθεί, ενώ θετικές ήταν και οι εκτιμήσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές (συνένωση νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ και πολιτική φαρμάκου). Στη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός τόνισε ότι η συνολική οικονομική επίδοση του συστήματος κρίνεται θετικά, αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι φέτος το ΕΣΥ με το 80% του προϋπολογισμού του 2009 εξυπηρετεί 30% περισσότερα περιστατικά σε σχέση το 2009.

Επιπλέον, ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους για επιπλέον πολιτικές πέραν όσων απορρέουν από τη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε και την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τα τρία ειδικού καθεστώτος νοσοκομεία (Ωνάσειο, Ερρίκος Ντυνάν, Παπαγεωργίου) καθώς και την κλινική του Ολυμπιακού Χωριο, αρχής γενομένης με τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι από 15 Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί η θετική λίστα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας με σημαντικά οφέλη από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Σημειώνεται δε, ότι σήμερα ανακοινώνει στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την αναδιάταξη των δυνάμεων των προνοιακών ιδρυμάτων με τη μείωσή τους από 100 σε 39.