> Voliotaki: Επιστολή τού κ. Γιάννη Κουκουλάκη πραγματικού Δημάρχου Σκιάθου καί προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Επιστολή τού κ. Γιάννη Κουκουλάκη πραγματικού Δημάρχου Σκιάθου καί προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Συνεργάτες, Επιχειρηματίες της Σκιάθου,
Το καλοκαίρι 2011 έφθασε και όλοι υποδεχόμαστε  τους πρώτους επισκέπτες του νησιού.
Η γενική πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας γεννά ανασφάλεια αγωνία και πολλά ερωτηματικά. Μέσα σε αυτό το θολό σκηνικό ο παραμελημένος τουρισμός ξαφνικά παρουσιάζεται σαν το φως που αρχίζει να φαίνεται στο τούνελ της σκοτεινής μας οικονομίας και εκπέμπει ίσως τα μόνα αισιόδοξα μηνύματα. Στο εγγύς μέλλον όμως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γι’αυτόν τον λόγο θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση.
Η Σκιάθος μέσα σε αυτές τις δυσοίωνες συγκυρίες ευτυχώς παρουσιάζει σταθερά ποσοστά πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι και σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η γειτονική Χαλκιδική που έχει κατεβάσει τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα. Σε αυτό το αποτέλεσμα ευνόησε πολύ η συνετή πολιτική τιμών....

των ξενοδόχων και ιδιοκτητών και το μικρό μέγεθος του νησιού. Το πιθανά σταθερό οικονομικό αποτέλεσμα του 2011 δεν θα πρέπει να μας επαναπαύει ούτε να μας ενθουσιάζει γιατί το πρώτο και σημαντικό δεδομένο που έχουμε είναι οι περικοπές στα πάντα. Η εξέλιξη των Δήμων σε Καλλικράτειους δυσχεραίνει τα πράγματα γιατί υπάρχουν περικοπές σε όλα τα έξοδα και έλλειψη κονδυλίων. Το θέμα που καίει στην δική μας περίπτωση είναι η προβολή του νησιού και του τουριστικού προϊόντος. Ειδικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς η Σκιάθος απαγορεύεται να εξαφανιστεί από το προσκήνιο και είναι επιτακτική η παρουσία μας στις εκθέσεις.
Σας απευθύνω λοιπόν αυτή την επιστολή και επιθυμώ να σας ενημερώσω για ορισμένες δραστηριότητες και ενέργειες της Ένωσης Ξενοδόχων στις οποίες συμμετείχαν και συνεργάστηκαν και άλλοι σύλλογοι του νησιού. Ο ευγενής στόχος είναι να συμμετέχουν όλοι και να συμβάλουν όπως μπορεί ο καθένας ώστε να επιτύχουμε.
Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι οι καταστάσεις μας υποχρεώνουν και μας επιβάλλουν να αναλάβουμε την ευθύνη της τουριστικής προβολής εμείς οι ιδιώτες. Πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για τον σκοπό αυτό είναι η εξασφάλιση εσόδων. Αναφέρουμε επιγραμματικά τις ενέργειες και τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Το αύριο εξαρτάται από όλους μας. Εξ άλλου το φαινόμενο των ενεργών πολιτών συνεχώς διευρύνεται.
Θα εκδοθεί χάρτης της Σκιάθου τελευταίας τεχνολογίας παρόμοιος με το Sky map. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις θα διατεθούν αποκλειστικά για την προβολή του νησιού. Έχουμε ήδη συγκεντρώσει πολλές διαφημίσεις και υπάρχουν μερικές θέσεις ακόμη διαθέσιμες. Όποιος ενδιαφέρεται παρακαλούμε όπως επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 24270 21350 με την κα Όλγα μέχρι 5 Απριλίου. Στο τέλος Μαρτίου ο χάρτης πρέπει να παραδοθεί στο τυπογραφείο για να εκδοθεί. Θα διατίθεται από όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά και λοιπά καταστήματα.
Το σκεπτικό είναι το εξής: Όσοι έχουν εκδώσει χάρτη της Σκιάθου μέχρι σήμερα τα χρήματα πηγαίνουν στη τσέπη τους και αποκομίζουν μόνο κέρδη  από το νησί. Δεν είναι σοφό να δοκιμάσουμε να εκδώσουμε χάρτη και τα έσοδα να διατεθούν για το κοινό καλό του νησιού;
Πετύχαμε ειδική συμφωνία με την PepsiCo που αφορά όλα τα προϊόντα τους και θα ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες του νησιού που θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Η εταιρεία θα παρέχει έκπτωση και αυτόματα ποσοστό αυτής της έκπτωσης θα πηγαίνει στο κοινό ταμείο για την προβολή. Παρόμοια συμφωνία έχουμε επιτύχει και με την μπύρα Pilsner και Berlin. Θα είναι πχ στα 10 βαρέλια αγορά τα 5 βαρέλια θα είναι δωρεάν και το 1 θα διατίθεται αυτόματα για την προβολή. Μέχρι τώρα δεν είχαμε τόσο ευνοϊκή μεταχείριση και μας παρείχαν πολύ λιγότερα. Όλες οι εταιρείες που τροφοδοτούν το νησί επί σειρά δεκαετιών δεν έχουν γίνει χορηγοί για την προβολή του. Το έχετε ποτέ αναλογιστεί;
Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός AVANTI θα τροφοδοτεί με υλικό και ανταποκρίσεις από την Σκιάθο τον ΑSTRA και κατ' αυτόν τον τρόπο η Σκιάθος θα αναφέρεται καθημερινά στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας.
Για δεύτερη χρονιά θα διοργανώσουμε εκθέσεις ζωγραφικής Σύγχρονης Τέχνης στην οποία συμμετέχουν 80 καθηγητές των Σχολών Καλών Τεχνών ανά την Ελλάδα. Έτσι δημιουργούμε ελκυστικό θέμα αναφοράς του περιοδικού, ημερησίου και τηλεοπτικού τύπου. Πέρυσι δημοσιεύθηκαν Δελτία Τύπου που αφορούσαν στην έκθεση σε όλες τις Εφημερίδες και περιοδικά Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Τα έργα θα εκτεθούν σε όλα τα ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρους και στο Μπούρτζι.
Έχουμε εξασφαλίσει συνεργασία και συνεχή αναφορά της Σκιάθου σε όμιλο 8 περιοδικών Εβδομαδιαίων απλά και μόνο για να ακούγεται το όνομα «Σκιάθος» συνέχεια.
Θα διοργανώσουμε επίδειξη υψηλής ραπτικής διάσημων Ελλήνων σχεδιαστών ώστε να υπάρξει θέμα και να αναφερθεί η Σκιάθος στα τηλεοπτικά κανάλια και τα περιοδικά μόδας.
Είμαστε σε συνεργασία με διαφημιστικό όμιλο που μεταδίδει νέα και αναφέρεται σε τουριστικούς προορισμούς με ανταποκρίσεις σε πολλά περιφερειακά ελληνικά κανάλια και δημοσιεύει συνεχώς άρθρα σε περιοδικά ποικίλης ύλης
Εκτυπώσαμε έντυπο που περιέχει όλα τα ξενοδοχεία της Σκιάθου και διανέμεται στις εκθέσεις στο εξωτερικό
Θα συμμετέχουμε σε όλες τις εκθέσεις ώστε να προβάλλεται το τουριστικό μας προϊόν συνεχώς και να παραμένει στην επικαιρότητα.
Έχουμε σκοπό να προσκαλέσουμε αλλοδαπούς δημοσιογράφους μεγάλων εκδοτικών οργανισμών της Ευρώπης για να αφιερωθούν άρθρα στη Σκιάθο και να προβληθούν σε τηλεοπτικά δίκτυα αφιερώματα για τη Σκιάθο.
Αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα ανωτέρω έχουν κόστος  και δεν είναι σοφό να καταφύγουμε σε δανεισμό ούτε είναι δυνατόν ένας ή μερικοί να πληρώνει για όλους. Είμαι βέβαιος ότι αν συμμετέχουμε όλοι ενεργά μέχρις όπου μπορεί ο καθένας και μας γίνει συνείδηση ότι συμμετέχουμε για το συμφέρον όλων μας θα πετύχουμε να εξοικονομήσουμε τους πόρους για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση. Κατά την διάρκεια του χειμώνα έχουν γίνει ανοικτές συζητήσεις με εκπροσώπους άλλων συλλόγων που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην προσπάθεια. Ο Δήμαρχος Σκιάθου συμμετείχε πάντα στις συζητήσεις και στηρίζει την προσπάθεια μας αυτή.
Ο διάλογος είναι ανοικτός και κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη.
Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι η συμμετοχή σας και η υποστήριξή σας. Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε και ιδιωτικοί φορείς να αναλάβουν την προβολή του Τουριστικού προϊόντος της Σκιάθου. Το θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας εξαρτάται από την συμμετοχή μας.
Είμαι πάντοτε στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία ή συζήτηση
Με εκτίμηση,
Ι. Κουκουλάκης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου