> Voliotaki: "Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τον αγώνα για αλλαγή"

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

"Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τον αγώνα για αλλαγή"

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την Πρωτομαγιά

Μήνυμα για την Πρωτομαγιά έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι η μέρα αυτή, συμβολίζει τον αγώνα για αλλαγή, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και τελικά, την αναγνώριση της αξίας κάθε ανθρώπου, που εργάζεται και προσφέρει καθημερινά ένα σημαντικό μέρος από τη ζωή του στη συλλογική λειτουργία της κοινωνίας μας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι:...

«Κάποτε όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια αγώνων, που δόθηκαν με αίμα, ώστε ο σημερινός εργαζόμενος να έχει δικαιώματα, να απολαμβάνει ένα μέρισμα από τον δικό του κόπο, από τη δική του δημιουργικότητα.

Η φετινή επέτειος της Πρωτομαγιάς μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση, που απειλεί το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, πλήττει το επίπεδο ζωής κάθε οικογένειας, κάθε πολίτη, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν τίποτα έτοιμο και δεδομένο, αλλά αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους μία καλύτερη ζωή.

Από την κρίση δεν θα βγούμε παρά αντιμετωπίζοντας με τόλμη τις χρόνιες παθογένειες που κατέστησαν τη χώρα μας ευάλωτη την ώρα που ξεσπούσε η διεθνής οικονομική κρίση: την αδιαφάνεια, την ελλιπή εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους, την ασθενή βάση της οικονομίας, τη σπατάλη, τον παρασιτισμό, τη διασπάθιση του δημοσίου πλούτου.

Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, δεν απειλούνται από την έλλειψη δικαιωμάτων που στα χαρτιά υπάρχουν, αλλά κυρίως από την έλλειψη εκείνων των κοινωνικών, των κρατικών και των οικονομικών δομών, που θα διασφαλίζουν για όλους τη δυνατότητα της ουσιαστικής άσκησης των δικαιωμάτων αυτών.

Γι’ αυτό και ο αγώνας που δίνουμε σήμερα όλοι μαζί είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν που κάποτε έδωσαν οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους. Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα στην πατρίδα μας. Τον τρόπο που λειτουργεί το Κράτος, τις δομές της οικονομίας μας, το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας, το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Μόνον έτσι θα εγγυηθούμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα καλύτερη και δικαιότερη από τη σημερινή.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Τα εύκολα και ωραία λόγια δεν δίνουν λύσεις. Απλώς, ανακυκλώνουν ή μεταφέρουν τα προβλήματα στο μέλλον, και πρακτικά τα καθιστούν βρόγχο για όλους τους πολίτες.

Σήμερα δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία στο μέλλον.

Δουλεύοντας όλοι μαζί, στηρίζοντας τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να σταθεί και πάλι στα πόδια της, θα τα καταφέρουμε και θα χτίσουμε μια πατρίδα, όπου κάθε πολίτης, κάθε εργαζόμενος, όχι μόνον θα έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά θα μπορεί στην πράξη να δημιουργήσει, να αναπτύξει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς την προσωπικότητά του, θα έχει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται, ώστε να είναι ανεξάρτητος άνθρωπος και πολίτης, που διαμορφώνει ο ίδιος το μέλλον του με τη δουλειά του, με τη συμμετοχή του.

Ο δικός μας αγώνας σήμερα, είναι αγώνας για να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Είναι αγώνας για την συλλογική και προσωπική μας αξιοπρέπεια.