> Voliotaki: Eπεισοδιακή σύσκεψη στό Υπ. Παιδείας

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Eπεισοδιακή σύσκεψη στό Υπ. Παιδείας



Μικρή ομάδα εκπαιδευτικών εισέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας, την ώρα που γινόταν σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, με αντικείμενο τις συνενώσεις σχολικών μονάδων.

Οι εκπαιδευτικοί άπλωσαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των συνενώσεων και του Δ.Ν.Τ..

Η εκδήλωση διεκόπη για λίγα λεπτά, καθώς ορισμένοι δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα εναντίον των εκπαιδευτικών. Κάποιοι, μάλιστα, ζήτησαν από τους εκπαιδευτικούς «να κάνουν μαθήματα στα σχολεία και να φύγουν αμέσως από την αίθουσα»....


Οι εκπαιδευτικοί δίπλωσαν το πανό, αλλά κάθισαν στις πρώτες θέσεις, παρακολουθώντας τους ομιλητές, τους οποίους διέκοπταν. Ωστόσο, η εκδήλωση συνεχίστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, νωρίτερα, είχε αναπτύξει στους δημάρχους όλες τις αλλαγές που συντελούνται ή θα γίνουν στα σχολεία, με έμφαση στο ψηφιακό σχολείο και το νέο λύκειο, που ευνοεί την ομαδική συνεργασία. Αυτό τον στόχο, άλλωστε, υπηρετούν και οι συνενώσεις των σχολικών μονάδων.

Η υπουργός επεσήμανε ότι «κανένα μνημόνιο δεν περιέχει αναφορά ή δέσμευση για τις συνενώσεις», σημείωσε ότι στόχος είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση παιδαγωγικών κριτηρίων και μίλησε για σωστή αξιοποίηση σχολικών υποδομών, εκπαιδευτικού προσωπικού, εξάλειψη της διπλοβάρδιας κ.λπ..
Από τον Σεπτέμβριο άλλωστε - υπενθύμισε η υπουργός - θα υπάρχει καρτέλα σχολείου, δηλαδή αριθμός μαθητών, εκπαιδευτικών, ωρών διδασκαλίας κ.λπ..

Η υπουργός ανέφερε πολλά παραδείγματα σχολείων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και έχουν ελάχιστους μαθητές, τα οποία και θα συνενωθούν. Καυτηρίασε την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στις μεταφορές μαθητών, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν το 2005 να είναι 105 εκατ. ευρώ το κόστος μεταφορών και τέσσερα χρόνια αργότερα να ανεβαίνει στα 260 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κάλεσε τους δημάρχους να ελέγξουν μία μία περίπτωση όλες τις μεταφορές μαθητών.

Τόνισε ότι, επίσης, δεν είναι δυνατόν ορισμένοι δήμαρχοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, να αποφασίζουν να διακόπτουν τα μαθήματα των σχολείων, για να βγάλουν τα παιδιά στους δρόμους. Τα μαθήματα τα οποία χάνονται, εκτός των νομίμων αργιών, θα αναπληρωθούν, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αναμένει τις προτάσεις των περιφερειακών διευθυντών για τους τρόπους αναπλήρωσης του διδακτικού χρόνου που χάνεται.

Η υπουργός μίλησε για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, με τη διεξαγωγή των μαθητικών εκδρομών, μέσα στη χώρα και όχι στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, το 48% των μαθητικών εκδρομών γίνεται εκτός Ελλάδος.

Έξω από το Υπουργείο Παιδείας είχαν συγκεντρωθεί εκπαιδευτικοί, διαμαρτυρόμενοι για τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων, οι οποίοι παρέμειναν για λίγες ώρες και αργά το μεσημέρι αποχώρησαν.

Η Ο.Λ.Μ.Ε. είχε κηρύξει σήμερα 4ωρες στάσεις εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας.