> Voliotaki: "Ιδιαίτερες σχέσεις" Καντάφι - Τσιλέρ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"Ιδιαίτερες σχέσεις" Καντάφι - Τσιλέρ



Πάταγο έχουν προκαλέσει στην Τουρκία τα λεγόμενα του πρέσβη της χώρας στην Τρίπολη , Ουλούτ Οζουλκέρ, ότι ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ήταν τρελά ερωτευμένος με την πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, και μάλιστα ενδέχεται να είχαν ερωτική σχέση.

«Έλιωνε από έρωτα για αυτήν» λέει ο πρέσβης στην εφημερίδα «Taraf», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στη γειτονική χώρα...

«Την αποκαλούσε ''σύμβολο των μουσουλμάνων”, γιατί ήταν ξανθιά, έξυπνη, μιλούσε Αγγλικά και ήταν καθηγήτρια» συνεχίζει ο πρέσβης. «Ίσαλαχ! Να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας» έλεγε δημοσίως με κάθε ευκαιρία ο Καντάφι.

Το 1994, ο ηγέτης της Λιβύης προσκάλεσε την Τουρκάλα πολιτικό στην Τρίπολη, όπου επί μία ώρα είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στην προσωπική σκηνή του Καντάφι στην έρημο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρέσβη.

«Η Τσιλέρ, όταν βγήκε, ήταν τόσο φορτωμένη με χρυσαφικά, που κυριολεκτικά δεν μπορούσε να κρατήσει τον λαιμό της όρθιο» συνεχίζει ο πρέσβης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κα Τσιλέρ συνευρέθηκε ερωτικά με τον Καντάφι.

Η Τανσού Τσιλέρ γεννήθηκε το 1946, μπήκε στην πολιτική με το «Κόμμα του Ορθού Δρόμου» το 1990 και την επόμενη χρονιά εξελέγη βουλευτής. Έγινε υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Συνασπισμού υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το 1993, έγινε η ίδια πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κατέρρευσε το 1996 με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Από το 1996 έως το 1997 διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Κατηγορήθηκε για διαφθορά και εξετάστηκε πολλές φορές από το τουρκικό Κοινοβούλιο για τις κατηγορίες αυτές, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες, λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Το 1994, την εποχή που διαδραματίστηκαν όσα αναφέρει ο πρέσβης, η κα Τσιλέρ ήταν 47 ετών και παντρεμένη με Τούρκο επιχειρηματία.