> Voliotaki: Ολα τα ζούμε κάτω από τήν "αύρα" τού ταλαίπωρου...

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ολα τα ζούμε κάτω από τήν "αύρα" τού ταλαίπωρου...

Ενας μικροχώρος, μια άχνα μικρόκοσμου, μια μικροαστική αντίληψη της ζωής, ένας μικροεπαρχιωτισμός δεν μπορεί να χωρέσει μεγάλα πράγματα, μεγάλους συλλόγους. Δεν μπορεί ο Βόλος να ξεπεράσει τη πολιτική κατηγοριοποίηση του σε απεκτονωτικό ιστό της καταστροφικής εσωτερικής μετανάστευσης περασμένων δεκαετιών και την καταδίκη του σε ΜΙΚΡΗ οντότητα. Ολα ήταν αλλιώς. Δυστυχώς όλα είναι τώρα διαφορετικά. Ολα τα ζούμε κάτω από την "αύρα" του ταλαίπωρου. Εχουμε φθάσει στο σημείο τέταρτης και πέμπτης διαλογής Αθηναίοι να μας αποκαλούν γκορτζόβλαχους και βλαχομπαρόκους. Ποιούς; Εμάς τους Βολιώτες. Την πάλε πότε πρωτοπορεία του εμπορίου, των γραμμάτων, των αστικών αγώνων και της κοινωνικής διάδρασης. Το γλωσσικό ιδίωμα του Βολιώτη έχει εκπέσει. Τα "καθαρά" ελληνικά που μιλιόνταν εδώ έχουν πάνω από 50% Τρίκαλο και Καρδίτσα τώρα πια μέσα τους. Το ξέρουμε, το ζούμε, το αντιμετωπίζουμε, το ανεχόμαστε. Επειδή όμως εμείς έχουμε τη συγκαταβατική "θέση" μας πάνω σε αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση να μας βλέπουν και οι απέξω όπως εμείς θα θέλαμε.


Ο Βόλος δεν είναι ΜΕΓΑΛΟΣ. Υπήρχε ενορχηστρωμένο παιχνίδι από παλιά να μας φέρνουν Νομάρχες, Τοπάρχες, Ανώτερους υπαλλήλους προς διοίκηση μας έξω και μακριά από το Βόλο. Από τον κάμπο πρώτιστα, αλλά και από όπου αλλού. Με το καιρό αλλοτριώθηκε η Βολιώτικη ιδιομορφία μας, αυτή που μας έκανε ξεχωριστούς στο Πανελλήνιο. Γίναμε κοινός μέσος όρος.

Στον Αθλητισμό πιστέψαμε ότι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόσωπο του κ. Μπέου θα μας έφερνε στα σαλόνια. Στους πρωταγωνιστές. Κάψαμε από μόνοι μας όλα τα ικανά εκείνα στοιχεία που θα μας κάναν πρωτοπόρους και φέραμε "επαγγελματικό" στέλεχος από τους κύκλους των κόλπων και των μπλεξιμάτων να μας κάνει να ανασάνουμε λίγο από την αθλητική αφάνεια που είχαμε περιπέσει.Το αποτέλεσμα το βλέπουμε, όσο κι αν αυτό κρύβεται μέσα σε κάλπικες παραστάσεις. Αν υπάρχει κάποιος βέρος Βολιώτης που πιστεύει ότι η τράνζιτ παρουσία του κ. Μπέου δεν θα αφήσει στο τέλος στάχτη και καμένη γη, μάλλον θα είναι αφελής ή μάλλον του ίδιου η ληξιαρχική πράξη γέννησης θα είναι εκ μεταγραφής από τη Πύλη Τρικάλων ή την Φαρκαδώνα.

Ο Μπέος κάνει γκορτζοβλάχικες μπίζνες στο όνομα ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν του ανήκει. Ο Μπέος δεν είναι Ολυμπιακός. Πατρώνας του χρήματος είναι και μάλιστα με δικό μας πληρεξούσιο. Το σημερινό ΑΙΣΧΟΣ ας αφυπνίσει ΒΟΛΙΩΤΕΣ και ΒΟΛΙΩΤΙΣΕΣ. Ας είναι η απαρχή της αυτογνωσίας μας και της ανάταξης μας. Φθάνει πια!

AΠΟ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ